Читај ми!

Po čemu pamtite „dvadesetdeveti“

U socijalističkoj Jugoslaviji bilo je nezamislivo raditi za 29. novembar, ali tog dana niko nije bio besposlen. Mini odmor radnici su koristili se da obiđu rodno selo (svi su došli odnekud) i napune torbe, a srednja klasa da negde otputuje. Šta je od toga preteklo podsećamo se na ovaj "neradni" dan.

Svinjokolj

U sekularnoj SFRJ 29. novembar bio je idealno pozicioniran za klanje svinja pred zimu, mada je padao na samom početku Božićnog posta. Radnička klasa odlazila je na selo odakle se vraćala sa torbama punim mesa, čvaraka i kobasica. Nešto je ostavljano da se suši, a s pojavom zamrzivača potrajalo bi do Nove godine.

Spajanje sa vikendom

Najbolje godine bile su kada Dan republike padne u sredu. Budući da se slavio dva dana većina firmi „odradila" bi petak i tako su nastajali mini odmori od pet dana. Premija je nekima ipak bila kada padne u utorak pa se pravio mini odmor od devet dana iako su zvanično neradni bili samo utorak i sreda. Najgore je bilo kada padne u subotu ili nedelju kada se praznovao samo radni ponedeljak. Isto je bilo i ako je 29.11. padao u petak.

Putovanja

Bez obzira na broj neradnih dana „dvadesetdeveti" je uz Prvi maj bio visoka sezona za turističke agencije. Pravili su se aranžmani, uglavnom za putovanja po Evropi, sa obaveznim prostorom za šoping. „Vikendaši" odnosno oni koji su imali kuću u okolini grada iskoristili bi praznik za poslednji odlazak u sezoni i zimsko zatvaranje. Budući da je u to vreme bilo više snega, tradicionalno se otvarala skijaška sezona.

Industrija

Mnoge firme u SFRJ nosile su ime po važnim datumima komunističke revolucije. Najpoznatija koja je nosila ime po Danu republike je industrija mesa „29. novembar" iz Subotice, čuvena po svojim gotovim jelima koja su mnogim mladim jugoslovenima bila jedina prilika da nešto „pojedu kašikom" tokom letovanja odnosno kampovanja na Jadranu. 

Ulica

Kao i firme i mnoge ulice u bivšoj Jugoslaviji nazivane su po značajnim datumima. Najpoznatija koja je nosila ime po Drugom zasedanju AVNOJ-a je ulica „29. Novembra" u Beogradu koja se danas zove Bulevar despota Stefana. Kako se u njoj nalazi gradski SUP vremenom je od SUP u 29-og preimenovan u „29. stanica" i slične kombinacije sa brojem 29. Ako biste taksisti u Beogradu rekli da vas odveze u SUP u despota Stefana, obavezno bi vas pitao mislite li na 29-ti. Za razliku od ove najpoznatije u mnogim gradovima u Srbiji ime ulice koristi se i danas. Čak i u Beogradu ulice ovog imena krase Zvezdaru, Čukaricu i Borču i neke druge opštine.

Pesma

AVNOJ nije bio preterano inspirativan za pesnike, kao ni Jajce gde je održan, pa nema popularnih pesama iz socijalističkih vremena koje bi se namenski pevale za dvadesetdeveti. Najpoznatija je nastala u vreme kada je praznik već bio na kiseoniku, „Dan republike" Zabranjenog pušenja sa albuma „Pozdravi iz zemlje safari" izdatog 1987. Devedesetih je bend delimično opevao i AVNOJ, ali u sasvim drugom kontekstu što ostavljamo za neku drugu priliku.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво