Čitaj mi!

Priča RTS-a o porodilji koja je sama sebi plaćala doprinose dobila sudski epilog

Pre nešto više od godinu dana, novinarka RTS-a Sunčica Maksimović je napravila priču o porodilji koja je sama plaćala doprinose kako bi je poslodavac prijavio, a onda je ipak dobila otkaz. Sud je doneo odluku da je reč o diskriminaciji, a tužbu je podnela poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da je raskid radnog odnosa sa trudnom ženom direktna i nedvosmislena diskriminacija na tržištu rada.

"Pored otkaza, videli smo da se radi i o uceni. U pitanju je bio blanko otkaz. Gospođa Pešović je morala sama da uplaćuje doprinose i da vraća novac poslodavcu. Nije bila u mogućnosti da obavlja redovne lekarske preglede iako na to ima pravo. Ovo je direktna diskriminacija na osnovu pola. Samo su žene te koje mogu odsustvoati zbog trudnoće", kaže Jankovićeva.

Smatra da je prvostepena presuda Višeg suda snažna podrška.

"To je ohrabrujuće za našu instituciju i nismo se dvoumili nijednog minuta. RTS je objavio priču ujutru, mi smo popodne bili kod gospođe Pešović da dobijemo saglasnost za vođenje takozvane strateške parnice", kaže Jankovićeva.

Navodi da je previše poslodavaca koji krše zakon i da presuda šalje poruku da može da se napravi društvo vladavine prava i pravde u kojem se poštuju svi zakoni.

"Jako je dobro što smo dobili na prvom stepenu parnicu. U toku je pisanje odgovora na žalbu. Videćemo šta će odlučiti Apelacioni sud, ali bilo bi dragocena presuda koja bi slala poruku. što i jeste cilj strateških parnica", objašnjava Jankovićeva.

Ističe da nije ni dobro ni korisno govoriti da sve institucije ne rade svoj posao.

"Mi smo se obratili i pisanim putem PIO fondu i ministarstvu da preduzme mere jer treba izvršiti kontrolu šta se desilo i kako je moguće da jedna institucija može da vas odjavi tek tako unazad godinu dana", kaže Jankovićeva.

Ističe da će podsetiti i novu ministarku Dariju Kisić Tepavčević da postupak nije završen.

"Moramo da stvorimo društvo u kojem se plaši onaj ko krši zakon, a ne normalni ljudi koji žive svoj život i rade", naglašava Brankica Janković.