Čitaj mi!

Vučić: Nastojimo da pomognemo maloj Aniki Manić

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da država pokušava da pomogne svakom obolelom detetu koliko može, te da nastoji da pomogne i maloj Aniki Manić, kako bi otišla na lečenje u Budimpeštu.

Aleksandar Vučić navodi da je ministar inostranih poslova Nikola Selaković razgovarao sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom o slučaju Anike Manić.

"i verujem da ćemo rešiti pitanje Anikinog odlaska u bolnicu u Mađarsku, da će nam pomoći. Mi ćemo obezbediti prevoz, državnim avionom, da malu Aniku pre 15. decembra prebacimo u Budimpeštu", rekao je Vučić.

Vučić je, na konstataciju da je lečenje dece SMS porukama jedan od argumenata opozicije protiv njega, iako je to praksa i u svetu, pogotovu kada su u pitanju terapije neregistrovanim lekovima, podvukao da se gotovo u svim zapadnim zemljama takvi bolesnici leče SMS porukama.

"Ponosan sam na činjenicu što smo u poslednjim godinama preduzeli mnogo toga, posebno za decu obolele od spinalne mišićne atrofije. Od juna 2018, kada sam primio majke obolele dece uveli smo lek Spinraza. Reč je o skupim terapijama. U prvoj godini državu bolesnik košta 540.000 evra, a u svakoj godini do kraja života po 270.000 evra. Danas lečimo 37 dece na takav način državnim novcem i tim lekovima. Ti koji kritikuju nisu davali nikakve lekove", istakao je predsednik.

Ukazao je da postoje i druge bolesti i komplikovanije izražene bolesti.

"Gledamo da se bavimo svakim detetom, da pomognemo koliko je to moguće. Videli ste da jedna Danska ne može sa lakoćom da pomogne, jer lek nije registrovan. Gledamo i kako da pomognemo devojčici Aniki Manić", ukazao je Vučić.

Poručio je da tu vrstu licemerja koji iskazuju oni koji su šest puta manje pomahali u lečenju dece ne razume, kao ni moralne pridike današnjim vlastima koje gledaju da se izbore za svako dete.

"U mnogim zapadnim zemljama neće da pogledaju bolesnike ako ne platite, krevet za koronu naplaćuju po 20. 000 evra na dan. Kod nas je sve besplatno, a takav zdravstveni sistem država mora da izdrži", zaključio je predsednik.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">