Читај ми!

Projekat Eupolis – novim tehnologijama do zdravije životne sredine

Zbog višedecenijskog lošeg planiranja i neodgovornog odnosa prema prirodi srpska prestonica našla se među najzagađenijim gradovima na svetu. Beograd je jedan od četiri evropska grada koji će zahvaljujući projektu EUPOLIS koji finansira Evropska unija u naredne četiri godine moći da primeni nove tehnologije na prirodnim rešenjima za smanjenje zagađenja.

Smrad na ušću Topčiderke u Savski rukavac već više od mesec dana širi se sve dalje, a uginulih riba je sve više. Uzrok je, kažu nadležni, ispuštanje kanalizacije u reku čija je voda odavno pete najgore kategorije. Sva kanalizacija u Beogradu izliva se u reke, a postoji jednostavna i ne tako skupa tehnologija za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda.

"Koriste se prirodni procesi, koriste se bakterije i koren biljke, procesi koji ubrzavaju i višestruko i pojeftinjuju i smanjuju prostor i smanjuju koštanje i održavanje. Ta tehnologija postoji, primenjena je na 300 postrojenja u svetu, kod nas nijedno. Ne smrdi može smestiti ovde u centar grada, može za industrijske otpadne vode koje su organskog porekla, klanice, pivare, industrije prehrambene", navodi Prof. Čedo Maksimović, stručnjak za urbane vode Imperijal koledž u Londonu.

Tehnologija zasnovana na prirodnim rešenjima primenjuje se u Mađarskoj, Francuskoj, Holandiji, Kini....

"Mi se apsolutno nadamo da ćemo u toj stalnoj interakciji sa gradom izdejstvovati da upravo jedno od tih rešenja bude jedno od ovih malih postrojenja pokazno koje je na apsolutno prirodnim principima i to možemo da vidimo", ističe Maja Lalić, arhitekta, član Udruženja "Mikser".

Uz pomoć EU od 840.000 evra Beograd bi u naredne četiri godine trebalo da primeni neka od prirodom inspirisanih rešenja za poboljšanje urbanih ekosistema. U projekat EUPOLIS uključeni su stručnjaci iz oblasti održivog razvoja i savremenih tehnologija iz 28 partnerskih organizacija u svetu. Ideja je i da se što više uključe i građani.

"Mi nažalost nemamo razvijenu tu komunikaciju naša komunikacija postoji u smislu primedbe i pasivnog informisanja. Znači ovaj projekat će pokušati da da jedan model aktivnog učešće svih subjekata u gradskom životu da to tako kažem znači korisnika i donosioca odluke", napominje Nataša Đuurić, arhitekta i urbanista, član EUPOLIS projekta.

Milena Zindović, arhitekta i urbanista, član EUPOLIS projekta kaže da sarađuju sa nekoliko institucija u gradu.

"To uključuje Urbanistički zavod kao i komunalna preduzeća i njihove Projektne biroe kako bismo kroz ovaj projekat izvršili edukaciju ljudi koji tamo rade u smislu u prirodnom inspirisanih rešenja koje predlaže naš projekat sa nadom da će on i dalje koristiti osvoji praksi", ukazuje Zindovićeva.

Projektom su predviđena i dva parka u okviru linijskog parka, na Dorćolu i u parku Ušće u Novom Beogradu gde će biti prikazana prirodom inspirisana rešenja za čistiji, zeleniji i zdraviji grad.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво