Читај ми!

Hor "Branko" oprostiće se od patrijarha Irineja, kažu da je bio njihov treći dirigent

Crkveno-pevačka družina "Branko", hor osnovan pri Niškoj eparhiji pre 133 godine, pevaće sutra na sahrani patrijarha Irineja. Za članove hora to je posebna čast ali i dužnost, budući da je s njima sam patrijarh, dok je boravio u Nišu kao vladika, imao gotovo očinski odnos.

Mnogo uspomena i poštovanja prema velikoj podršci tadašnjeg vladike niškog. Uz njegov blagoslov hor je stasavao, stvarao i čuvao tradiciju.

"Sve vreme je pratio naš razvoj, mi smo počeli kao četiri pet pevača podmlatka, kad smo došli ovde bila je jedna grupa skromnih, starijih ljudi, koji su sve vreme održavali tradiciju hora. Veliko poverenje blagopočivšeg vladike, odnosno patrijarha Irineja nam je davalo poseban podstrek", ističe Emilija Radmilović iz hora "Branko". 

Sam patrijarh odlikovao je hor Ordenom Svetog Save drugog stepena, a pevali su na ustoličenju dvojice patrijarha – Pavla i Irineja. Jutrošnja liturgija i sutra na sahrani su posebni nastupi.

"On je naš počasni predsednik i mi smo se svi tako osećali, mogu slobodno da kažem treći dirigent hora 'Branko', voleo je kada mi zapevamo i svetovne i duhovne kompozicije, tako da zaista, zaista je voleo ovaj hor, a i hor 'Branko' je voleo njega", navodi član hora Luka Terzić.

"Svi smo ga gledali kao oca, nekog ko je tu bio za nas, koji je uvek slušao šta mi hoćemo da kažemo, mnogo je značio u našim životima", dodaje Andrej Cincarević. 

Zahvaljujući svom kvalitetu, hor je pevao širom sveta, od 2009. godine pod pokroviteljstvom patrijarha hor "Branko" je domaćin međunarodnog festivala duhovne muzike "Muzički edikt".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво