Čitaj mi!

Sinod saopštio: Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save

Patrijarh srpski Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, gde će u nedelju, 22. novembra, biti služeni sveta zaupokojena liturgija i opelo, saopštila je SPC.

Kako se navodi u saopštenju SPC izdatom nakon sastanka Svetog arhijerejskog sinoda, telo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

"Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u Hramu Svetog Save na Vračaru s početkom u devet časova. U nastavku svete liturgije biće služeno opelo, a telo patrijarhovo biće sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save", ističe se u saopštenju.

Doneta je odluka i da patrijaršijske dužnosti preuzima Sveti arhijerejski sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske pravoslavne crkve, a da Svetom sinodu do izbora novog patrijaha srpskog predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti arhijerejski sinod je izabrao Njegovo preosveštenstvo episkopa šumadijskog Jovana.