Obračuni kriminalaca u Beogradu sve češći – kako da se država izbori sa mafijom

Obračunavanje kriminalaca na beogradskim ulicama je učestalo. Za gotovo dva meseca dogodila su se tri brutalna ubistva usred bela dana i jedan pokušaj ubistva, ranjavanja i nestanci. "U pitanju je obračun kriminalnih klanova", kaže predsednik Aleksandar Vučić i obećava da će im država stati na kraj i osigurati bezbednost građanima.

Dve pucnjave u dva dana. Obe pred mnogo svedoka i sa tragičnim ishodom. U naselju Braće Jerković iz vatrenog oružja ubijen je četrdesetjednogodišnji Vedran Repčić.

Dvadeset četiri sata kasnije, sličan prizor ispred lifta podzemne garaže u novobeogradskom naselju Belvil – sa više metaka u grudi i glavu likvidiran je 34-godišnji Bojan Mirković. Dan kasnije, predsednik Srbije saopštava da se zna ime Mirkovićevog ubice.

"U toku je potraga za licem. Mislili su da to nemoguće saznati. Ono što su interesantne stvari to je da su i lice koje je likvidirano, kao nedavno likvidirano u Ušću imali značajne kontakte sa pojedinim ljudima iz državnih struktura, na tome ćemo najviše da radimo", rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Saradnja zaposlenih u državnim strukturama, pre svega policiji i pravosuđu, sa pripadnicima kriminalnih grupa nije novost, saglasni su stručnjaci.

"Mafija je ojačala finansijski, ona novcem kupuje pozicije u policiji, tužilaštvu, sudovima, medijima", kazao je Marko Nicović iz Internacionalne asocijacije šefova policija.

"Mafija pravi kopču sa političarima i političkim strankama" 

Kriminolog Dobrivoje Radovanović naveo je da mafija pravi kopču i sa političarima i političkim strankama.

"Gde god stigne, gde god može ona pravi kopču. Čak i rade za državu neke stvari koje njima koriste da bi se samo spetljali sa državom", istakao je Radovanović. 

A da li se u tu vezu petlja i novi kriminalni klan, nije potvrđeno. Ipak, u medijima se spekuliše da je na srpskoj kriminalnoj sceni u poslednje dve godine uz podršku kotorskog, kavačkog klana, ojačala jedna beogradska grupa.

Na račun joj, pored nedavnih likvidacija, stavljaju i otmice Lazara Vukićevića i Gorana Veličkovića. Prvi je nestao u oktobru sa dvojicom prijatelja na Banovom brdu, a drugi 3. avgusta u centru grada.

"Mladi su resurs mafije" 

Marko Nicović je naveo da se smatra da na prostoru bivše Jugoslavije ima četiri prostora gde se naručuju ubistva.

"I vi morate da nađete gde se to radi, gde se organizuje, ko organizuje taj sistem. Ako imate mlade ljude koji se odluče da budu ubice, kao recimo onaj u Ušću, ima 23 godine. Znači mladi su resurs mafije da ih angažuju, posebno one koji nikada nisu krivično odgovarali, onda je to za policiju dodatni problem", kazao je Marko Nicović.

Radovanović je naveo da država može da izađe na kraj sa organizovanim kriminalom samo onda ako nema selektivnog gonjenja – ako nema gonjenja jednog, a puštanja drugog. 

"Kad napravi pravosuđe koje je nezavisno od političkih partija i tužilaštvo koje je nezavisno od političkih partija i onda kada je policija podređena tužilaštvu, u sastavu tužilaštava", rekao je Radovanović.

Od početka godine u kriminalnim obračunima nastradalo je više osoba. Prva likvidacija bila je početkom januara kada je Marko Vuković, blizak kavačkom klanu, poginuo u pucnjavi na Bežanijskoj kosi. Da bi, nakon sedam meseci mira, usledili obračuni na Vračaru, Banjici i Novom Beogradu.

среда, 29. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије