Читај ми!

Odlikovani hirurg iz Kragujevca: Ovo je zlato za sve kolege iz crvene zone

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama u suzbijanju širenja koronavirusa. Među odlikovanima je profesor doktor Slobodan Milisavljević, grudni hirurg iz Kragujevca i regionalni koordinator za suzbijanje koronavirusa.

U maju i junu Novi Pazar je bio žarište koronavirusa. Na ispomoć u Opštu bolnicu dolaze kolege iz Kragujevca. Za sedam dana zajednički organizuju protokole i način rada. Na čelu tima lekara i tehničara bio je hirurg Slobodan Milisavljević.

"Bilo je teško. U to vreme u opštoj bolnici u Novom Pazaru je postojao veliki broj lekara, tehničara i nemedicinskog osoblja. U nekoliko dana imali su ogroman priliv kovid pozitivnih pacijenata, tako da samostalno nisu mogli da se izbore sa pandemijom", objašnjava prof. dr Slobodan Milisavljević, grudni hirurg KC "Kragujevac", jedan od odlikovanih na Dan primirja.

Počinje danonoćna borba za svaki dah. Svi kao jedan, bez predaha i odmora, pod punom opremom brinu o stotinama pacijenata.

Medalja - za zdravstvo Srbije 

Kao koordinatoru za suzbijanje koronavirusa na doktoru Milisavljeviću je najveća odgovornost. Za postignute rezultate – zlatna medalja za zasluge od predsednika Srbije. To je, kaže, zlato za sve kolege koji su mesecima u crvenoj zoni, za zdravstvo Srbije.

"Ova priznanja koja smo mi dobili od strane predsednika Republike su najvećim delom njihova zasluga. Bez njih, borba protiv pandemije bi bila izgubljena. Oni su i dalje spremni da se bore protiv ovog virusa i da se na kraju izbore sa pandemijom", objašnjava Milisavljević.

Član evropskog i svetskog udruženja grudnih hirurga

Doktor Milisavljević je specijalista grudne hirurgije, profesor Medicinskog fakulteta, član evropskog i svetskog udruženja grudnih hirurga. Pred njim su svakodnevno snimci pluća obolelih od korone.

"Pacijenti koji dođu u relativno dobrom opštem stanju, nakon 24 ili 48 sati dolazi do njihovog radikalnog pogoršanja. Tako da vi praktično ne možete da prepoznate snimak pacijenta za dva dana i takvi pacijenti vrlo brzo završavaju na nekom od oblika kiseonične potpore", navodi Milisavljević.

Prvi hirurg koji je ugradio veštačku grudnu kost pacentu

A njegova najveća potpora - kolege i zahvalnost za svaki spasen život.

"U trenutku kada smo završavali posao u Pazaru, nama su prilazili ljudi koje nismo poznavali, koji su nam stegli ruku, rekli hvala. To je ono što ja nosim i nosiću čitavog života", Milisavljević.

Prvi hirurg koji je ugradio veštačku grudnu kost pacentu, operisao karcinom pluća zahvatom iz trbuha, i danas na radnom mestu.

I kao što ih on nosi u srcu - ni građani Novog Pazara ne zaboravljaju svoje heroje, medicinare iz Kragujevca.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара