Читај ми!

Kako je profesor Kavčić uz pomoć oca Bila Gejtsa pobedio „Marvel“ na sudu

Doktorat profesora Aleksandra Kavčića ako nije najbolji sigurno je najvredniji doktorat nekog srpskog stručnjaka. Patent zasnovan na ovom doktoratu doneo je američkom Univerzitetu Karnegi–Melon 750 miliona dolara u sporu sa kompanijom "Marvel tehnolodžiz" 2016. godine i to posle poravnanja. Evo šta je o tome profesor Kavčić rekao u emisiji "Tako stoje stvari" u februaru 2018.

Profesor Kavčić napravio je revolucionarno otkriće u oblasti očitavanja zapisa sa magnetnih nosača. Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, počeo studije na Elektrotehničkom fakultetu, ali je sticajem okolnosti diplomirao u Diseldorfu u Nemačkoj. Doktorirao je u Americi, gde je predavao na Harvardu, Havajima, Teksasu, kao i u Hongkongu.

U emisiji "Tako stoje stvari" u februaru 2018. govorio je o tome kako je došao do otkrića koje je napravilo revoluciju u IT industriji, zašto mu je zbog toga kasnio doktorat i kako mu se to na kraju isplatilo.

Njegov mentor profesor Žoze Moura bio je ključan u celoj priči i koautor je patenta. Njih dvojica su sa Univerzitetom Karnegi–Melon podelili u tom trenutku najveću odštetu za tehnološki patent dobijenu na sudu u SAD. Postigli su  sporazum sa tuženima, a u sporu ih je zastupala advokatska kancelarija, čiji je osnivač otac Bila Gejtsa.

Profesor Moura je bio predsednik Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (engl. Institute of Electrical and Electronics Engineers odnosno IEEE), neprofitnor udruženja posvećenog tehnološkom razvoju kao i unapređivanju tehnoloških inovacija vezanih za elektronske uređaje. Broj članova prelazi 400.000 u oko 175 zemalja. Sedište organizacije nalazi se u Njujorku, SAD.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво