Читај ми!

Filološki fakultet – dve dekanke i pregršt problema

Na Filološkom fakultetu nikako da se okončaju problemi. Trenutno umesto jedne imaju dve dekanke zbog čega su profesori ostali i bez prvog dela plate i naknade za prevoz. Prema rečima novoizabrane v. d. dekanke Jelene Kostić Tomović, nova uprava nije preuzela upravljanje finansijama. Njen potpis nije deponovan, jer se, kako kaže, bivša dekanka upustila u opstrukciju procesa deponovanja njenog potpisa.

Umesto da govore o 60 godina postojanja i razvoju nauke, predstojećoj akreditaciji, profesori Filološkog fakulteta govore o Statutu, v. d. upravama i v. d. dekankama – koje jedna drugoj osporavaju legitimimitet, pozivajući se na zakon.

V. d. dekanke Jelena Kostić Tomović ukazuje na problem isplate zarada i naknade za prevoz, jer njen potpis još nije deponovan.

"Mi za sada ne znamo kada će se ta kriza rešiti, kako će se razrešiti, verujemo da će biti pozitivna zahvaljujući pozitivnoj odluci Privrednog suda koju očekujemo, međutim to ne eliminiše činjenicu da su zaposleni već u problemu i da mi samim tim dolazimo u situaciju da jedna institucija sa gotovo 500 zaposlenih i sa 8.000 studenata se vraća ponovo u krizu iz koje je upravo počela da izlazi", tvrdi novoizabrana v. d. dekana Filološkog fakulteta u Beogradu profesorka Jelena Kostić Tomović.

Sve bi bilo drugačije, kažu profesori, da je Statut fakulteta donet na vreme, usklađen sa Statutom univerziteta i Zakonom o visokom obrazovanju. Bivša dekanka trebalo je da dobije rešenje za penziju, ali je zbog pandemije, na osnovu mišljenja resornog ministarstva, odlučeno da na funkciji ostane do 22. novembra.

Stara uprava sa Anđelkom Mitrović na čelu nije završila mandat, a izabrana je nova, pa su usledile prozivke i podnošenje krivičnih prijava.

"S obzirom da je krivična prijava podneta protiv više lica sa Filološkog i Univerziteta u Beogradu, uskoro će nadležno Tužilaštvo započeti da prikuplja obaveštenja u postupku obezbeđenja dokaza. Iz svih navedenih razloga, kao v. d. dekana Fakulteta, u izborima koji će uslediti nakon što se pravnovaljano usvoji Statut, smatram da bi zaposleni u predlaganju kandidata za sve odgovorne funkcije trebalo dobro da razmisle, jer Fakultet u budućnost ne treba da vode oni koji su se ogrešili o zakon ili etičke norme", rekla je Anđelka Mitrović.

Rektorka Ivanka Popović žali što Filološki fakultet prolazi kroz tako težak period.

"Nadam se da će uskoro prevazići krizu u kojoj se nalazi. Stručne službe Univerziteta u Beogradu i ja lično smo uložili vrlo mnogo truda i vremena podržavajući kolektiv fakulteta u nalaženju rešenja koje bi omogućilo normalan rad ustanove", kaže rektorka.

Senat Univerziteta u Beogradu zaseda 18. novembra, a na dnevnom redu trebalo bi da bude i Statut Filološkog fakulteta. Ministarstvo prosvete, o tom pitanju danas se nije oglasilo.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије