Читај ми!

Veliko interesovanje za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi", stiglo više od 685.000 koverti

"Uzmi račun i pobedi" je nagradna igra sa fiskalnim računima i slipovima koju je pokrenula Vlada Srbije u saradnji sa NALED-om, kako bi motivisala građane da se zainteresuju za temu sive ekonomije i da se aktivno uključe u njeno suzbijanje. Siva ekonomija u legalnoj privredi čini oko 15,4 posto BDP-a odnosno oko sedam milijardi evra. Svako treće preduzeće u Srbiji makar deo svog poslovanja obavlja u sivoj zoni.

Prema definiciji siva ekonomija znači izbegavanje zakona, oporezivanja i nadzora, u cilju sticanja koristi na štetu države, privrede i građana. U praksi to znači manje novca u državnom budžetu od koga bi se finansirali zdrvstvo, obrazovanje, kultura.

Gostujući u Jutarnjem programu Ivan Radak iz Naleda kaže da je sivu ekonomiju dosta teško izmeriti, ali da su oni u poslednjoj studiji izračunali da siva ekonomija u legalnoj privredi učestvuje oko 15,4 odsto BDP-a odnosno oko sedam milijardi evra.

"Deo toga ne ode u budžet kao porez i država ostaje uskraćena za jedan veliki iznos koji bi unapredio kvalitet života i zato je potrebno da se borimo protiv sive ekonomije", ističe Radak.

Napominje da svako treće preduzeće u Srbiji makar deo svog poslovanja obavlja u sivoj zoni.

"Privrednici su, u istraživanju, procenili konkurenciju u sivoj zoni oko 20 odsto, ali je po našim merenjima to je i 33 odsto", rekao je Radak.

U trenutku kada je ljudima svaki dinar važan, teško je radnike motivisati da prijave isplaćivanjem dela zarada "na ruke", neprijavljivanje dela ili svih zaposlenih ili neizdavanjem računa. 

"Najvažnije je da radimo na svesti zašto je to važno da prijavimo. Kada smo građane pitali da li bi prijavili poslodavca kod koga rade na crno ili nekog njihovog kolegu veliki procent građana oko 70 posto odgovorio je da ne bi prijavio. Najveći strah je od gubitka posla", kaže Ivan Radak iz Naleda. 

Dodaje da je taj problem rešen kroz naconalni program za suzbijanje sive ekonomije, jer je u martu ove godine pokrenut kontakt centar za republičke inspekcije i do sada je bilo preko 10.000 prijava.

Igra "Uzmi račun i pobedi 2020" može da menja svest grđana i napravi pomak u borbi protiv sive ekonomije.

"Igra je tu upravo da jača svest i motiviše građane da u svakoj kupovini uzimaju fiskalni račun i da plaćaju bezgotovinski. Kada se plaća u gotovini može da se desi da trgovac ne izda fiskalni račun dok kod bezgotovinskog plaćanja svaka transakcija je vidljiva poreskim organima. Zato je važno da građani shvate važnost uzimanja fiskalnog računa pri svakoj kupovini", objašnjava Radak.

Kaže da je za igru od 15. oktobra stiglo više od 685.000 koverata i da je dnevni prosek oko 80.000 koverata. 

"Očekujemo da će do kraja prvog kruga, 21. novembra, biti više od milion koverata", naglašava Ivan Radak. 

Ko može da učestvuje u igri

Objašnjava da u igri mogu da učestvuju svi punoletni građani sa prebivalištem u Srbiji. Fiskalni računi ne mogu biti stariji od 1. septembra. 

"Bitno je da se na prednjoj strani koverta, napiše samo "Uzmi račun i pobedi 2020". Nema adrese, poštanskog broja, ne treba lepiti taksenu marku. Sa druge strane koverta napisati ime i prezime, adresu iz ličnog dokumenta i broj telefona", ističe Radak.

Dodaje da mogu da se pošalju slipovi sa različitih kartica i da je jako važno da se ne mešaju fiskalni računi i slipovi u jednoj koverti.

"U prvom ciklusu igre "Uzmi račun i pobedi 2020" ima šest izvlačenja do 26. decembra. Podelićemo šest stanova, pet u naselju Zemunske kapije i jedan u Beogradu na vodi, 30 automobila 'fijat 500l'", naglašava Radak.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво