Читај ми!

Šta je izazvalo sukob v. d. direktora i kustosa Muzeja savremene umetnosti

Da li je mesto kafiću ili izložbi venčanica Žan Pol Gotijea u muzeju, pa čak i kada je reč o Muzeju savremene umetnosti? To je tema oko koje su se ovih dana sukobili v. d. direktor muzeja i kustotski tim muzeja. U raspravu se umešalo i Ministarstvo kulture.

Iako je planirano je da se u okviru Muzeja savremene umetnosti podigne objekat u kome bi bio smešten kafić, sa početkom korone povučena su sredstva iz budžeta za njegovu izgradnju, a do današnjeg dana projekat nije dobio ni građevinsku dozvolu.

U želji da posetiocima ipak omogući mesto na kome će se osvežiti, popiti vodu i kafu, direktor muzeja pomerio je stakleni zid u prizemlju za par metara i u taj prostor ubacio nekoliko stolova i dva aparata za vodu, čaj, sokove i kafu.

Na ovakvu odluku reagovao je Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je doneo odluku da se muzejski raspored vrati u prvobitno stanje.

Ono što je najviše zasmetalo stručnoj javnosti jeste odluka muzeja da zbog otvaranja kafića, skloni eksponate izložbe "Refleksije našeg vremena", autora Zorana Todorovića koja je bila postavljena u prizemlju.

Direktor muzeja kaže da je do takve izmene došlo iz realnih i opravdanih razloga.

"Ja sam nalog dao kustosima da se suzi postavka nakon četiri meseca te izložbe, zbog naredne izložbe i zbog brojnih aktivnosti koje se dešavaju ovde", kaže Viktor Kiš, v. d. direktor Muzeja savremene umetnosti.

Nezadovoljstvo ovakvom odlukom pokazali su i u Upravnom odboru muzeja. Oni ističu da direktor o svojim planovima nije prethodno obavestio autora i kustose postavke "Refleksija" i da je sklanjanjem pojedinih delova izložba izgubila svoj puni smisao.

"MSU trenutno nema mogućnost za kafić upravo zato što je to jedna celina i malo je izlagačkog prostora, mirisi iz kafića bi se osećali u celom muzeju, on ni arhitektonski nije prilagođen nekoj takvoj nameni", ukazuje prof. dr Vladislav Šćepanović, član UO Muzeja savrene umetnosti.

Da li je Žan Pol Gotijeu mesto u MSU? 

Ako već nije kafićima, pitanje je da li je venčanicama visoke mode mesto u Muzeju savremene umetnosti i šta će biti sa najavljenom izložbom "Love is love" Žan Pol Gotijea koja je planirana za 21. novembar.

"Ta izložba nije za MSU, to je više za Muzej primenjene umetnosti, postoji taj muzej kod nas i mislim da je to pravo mesto za izložbu", dodaje Šćepanović.

Ova izložba nije deo godišnjeg programa o kome se izjašnjavao Upravni odbor, već vanredni događaj za čije organizovanje v. d. direktor ne mora da dobije odobrenje UO.

"Nigde je nije bilo u primenjenim muzejima, plašim se da stručna javnost šalje poruku da takav umetnik nije dobrodošao kod nas. Naravno da će biti izložbe, to je jako kontroverzna izložba, jako dobro osmišljena", napominje Viktor Kiš. 

Od kafića se odustalo ali od izložbe venčanica očigledno nije. Za sada je to jedina manifestacija koja je planirana u ovom muzeju do kraja godine. O planovima za sledeću rano je govoriti.

Ono čime se sada bave zaposleni u ovoj kulturnoj ustanovi je renoviranje salona i legata, a planirano je da ti radovi budu završeni do početka januara sledeće godine.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије