Čitaj mi!

Ruski tenkovi stigli u Srbiju – šta sve mogu i koje su prednosti u odnosu na domaći M-84

Ruska Federacija poklonila je Srbiji 30 tenkova T-72, a prvi su već juče dopremljeni specijalnim letovima. Srbija je tenkove dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji su postigli predsednik Aleksandar Vučić i Vladimir Putin. Zahvaljujući tome, oklopne jedinice Vojske Srbije biće znatno ojačane.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije dobila i druga oklopna vozila – 30 oklopnjaka BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju. I tenkovi i borna vozila su modernizovani pre nego što su isporučeni našoj vojsci.

"Tenkovi T-72 koje Srbija dobija i tenk M-84 imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati zajedničku eksploataciju u Srbiji", navodi Vladislav Šurjagov, ruski vojni ekspert.

To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara, tu je i spregnuti mitraljez 7,62 mm, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 mm na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole.

"Ovaj tenk imaće i jači motor i bolju elektronsku opremu. Unapređeni tenk T-72 svoje sposobnosti potvrdio je i na bojnom polju, a u Siriji se pokazao neuništivim", objašnjava Šurjagov.

Srbija je, u okviru vojno-tehničke saradnje, iz Rusije nabavila i avione Mig-29, helikoptere Mi-17 i Mi-35, i PVO sisteme "pancir".

div id="adoceanrsvdcfhklggd">