Читај ми!

Pesnici prikupljaju novac za obnovu Bogorodice Ljeviške

Zadivljujuće fresko-slikarstvo Bogorodice Ljeviške, zadužbine kralja Milutina, ovekovečeno je i urezanim natpisom na arapskom "Zenica oka moga, gnezdo je lepoti tvojoj". Tu vanvremensku lepotu vandali su nastojali da uruše u martovskom Pogromu 2004. Obnova svetinje neophodna je na zaštiti još 350 kvadratnih metara oštećenog živopisa.

Dosadašnja restauracija i konzervacija 300 kvadrata živopisa spomenika koji je na Uneskovoj listi spomenika, uređena je od donacije Rusije. Sredstva za obnovu prikupljaju i pesnici koji su svoje stihove objavili u knjizi "Bogorodica Ljeviška u pesmama".

"Ljeviška vezana, žicom kroz vene,

Hristonosnih vekova, stoji i čeka,

Vaskrs vremena "!

Da se vrata kraljevske Ljeviške ne zatvaraju, već da svetinja bude stecište sabiranja pravoslavaca i svih dobronamernih ljudi predvođenih Prizrencima, potrudile su se Lela Marković i Radmila Knežević.

"To je naš način da se odužimo mestu odakle smo rođenjem i kome se stalno vraćamo. U zbirci je zastupljen 91 pesnik. Oni su svoje predivne stihove posvetili Ljeviškoj.To je molitvenik za njeno trajanje i čuvanje ove velike svetinje", ističe Radmila Knežević, priređivač zbirke "Bogorodica Ljeviška u pesmama".

Zvona Ljeviške budila su mladost Nade Hadži-Perić, koja je tu izjutrila godine koje su sada razdragana ali i tužna sećanja.

"Ljevišku treba da obiđe svaki Srbin, pogotovu sada kada od letos zvona Bogorodice Ljeviške pozivaju na liturgiju. Bogorodica Ljeviška čuva sve nas i ona je tu da čuva naše Kosovo i Metohiju, naš Prizren i da čuva sve nas koji smio daleko od nje", ukazuje pesnikinja Nada Hadži-Perić-

U knjizi pesama o Ljeviškoj Ivan Stepanovič Jastrebov podseća na vreme Nemanjića, kada su se gradile mnoge zadužbine.

Milutinovoj zadužbini posvetili su stihove i Dara Vučinić, Dragiša Bojović, Milan Komnenić, Slobodan Raketić, Pero Zubac, Brankica Vasić i drugi. Svi sa željom da i mi kupovinom zbirke damo svojevrstan pečat u obnovi svetinje o kojoj pevaju nove generacije prizrenskih bogoslova.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара