Čitaj mi!

Đorđević: Nedopustivo kršenje prava deteta u slučaju porodice Borjan

Ministarstvo za socijalna pitanja oštro je osudilo postupak potpredsednika FK Partizan koji je na "Tviter" okačio montiranu fotografiju deteta Snežane i Milana Borjana, fudbalera Crvene zvezde.

Fotografija na kojoj je na lice sina Snežane i Milana Borjana nalepljeno lice Ljubiše Tumbakovića predstavlja zloupotrebu, jer je lice deteta i prikazano u podrugljivom i uvredljivom kontekstu, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo ocenjuje da zvaničnici FK Partizan na grub način narušavaju i ugrožavaju prava maloletnog deteta supružnika Borjan.

"Ministarstvo osuđuje ovako flagrantno kršenje prava deteta i apeluje da se prekine sa ovakvom komunikacijom i odmah povuče sa društvenih mreža fotografija kojom se narušava privatnost i integritet maloletnog deteta", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, takav čin može naneti štetu detetovom nesmetanom rastu i razvoju, kao i određene psihološke posledice u kasnijem uzrastu, kada dete shvati da su on i njegov roditelj osramoćeni.

Ministarstvo takođe podseća da svaka zloupotreba ili izvršeno nasilje nad decom podleže svakoj vrsti krivične i građanskopravne odgovornosti i moralne osude počinioca.

Ministarstvo je svoju ocenu iznelo na osnovu definicije digitalnog nasilja nad decom, koje podrazumeva svaki oblik nasilja koje nastaje upotrebom digitalnih tehnologija, a može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima.

Ministar Zoran Đorđević apelovao je na Zaštitnika građana da reaguje povodom ovog postupka.

On je istakao da će Zaštitnik deteta po usvajanju Zakona o zaštiti deteta i zaštitniku deteta podići nivo zaštite i bezbednosti deteta u Srbiji.

"Ovakvo ponašanje je nedopustivo, a posebno od profesora Pravnog fakulteta, koji treba da se stidi. Nema tu ničeg sportskog. Moramo zaustaviti kršenje prava deteta i preduzeti sve korake u cilju njegove zaštite", poručio je Đorđević.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">