Читај ми!

Ove godine u kupusu neće uživati samo ljubitelji sarme

Isplativa je proizvodnja kupusa, po kojoj su poznati povrtari iz Glogonja kod Pančeva. Imaju i svoju "Kupusijadu" koja će ove godine izostati zbog pandemije. Kupci, ipak, neće ostati bez dobrog kupusa koji je odlično rodio.

Živan Antić će na svojoj njivi imati oko 70.000 kilograma kupusa. Kaže da ga ove godine zbog suše nije bilo lako proizvesti, ali svako ko je imao navodnjavanje sad nema razloga da se žali, jer sa cenom od 15 dinara na veliko i 25 dinara na malo može lepo i da se zaradi.

"Lepo je rodio, imam težinu, imam količinu, cenom sam zadovoljan i videćemo kolika će još biti, jer je rano prognozirati. Tek je krenula prodaja,a od 1. Do 15. novembra se najviše prodaje", kaže Živan Antić.

Potražnja za kupusom je velika i Jovanka i Vinka dnevno moraju da iseku tonu ovog povrća, a vikendom se proda i dvostruko više.

"Kad se čovek uigra nije tako teško. Radimo po potrebi, tri-četiri sata, gazda je super i za to nam plati jednu hiljadarku i mi smo zadovoljne", ističe Jovanka Čibesku iz Glogonja.

Vinka Đorđeska navikla je na posao i ne pada joj teško.

Živan na svojoj njivi proizvede i 1.000 korena crvenog kupusa koji je malo skuplji, ali i mnogo bogatiji vitaminima.

"Tako da mušterije ili dobiju ili kupe po jednu glavicu crvenog koji stavljaju u bure gde se kiseli i raso bude crvene boje, to se ljudima tako sviđa i mi to tako praktikujemo", ističe Život.

Trenutni slab jutarnji mraz i sunčano vreme tokom dana pogoduju kupusu, koji se preporučuje u svakodnevnoj ishrani, jer doprinosi jačanju imuniteta.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво