Читај ми!

Kako mladi mogu da pomognu razvoju turizma

U Negotinu je otvoren Reginalni omladinski turistički centar, jedinstven na Balkanu. Tu će se mladi informisati, obučavati i ohrabrivati da zaplove u preduzetničke vode u turizmu. Iza projekta vrednog 200.000 evra stoje Evropska unija, Vlada Srbije, opština Negotin i organizacija Srbija za mlade.

Evropska unija veruje u turizam Istočne Srbije i u njega godinama ulaže. Poslednji put u julu, kada je milion evra podeljeno privatnim preduzetnicima kako bi im se ublažili gubici nastali zbog pandemije koronavirusa.

"Želimo da se o Negotinu pored muzike i vina priča kao i o kraju sa prirodnim lepotama jedinstvenim u Evropi, kapijama Vratne, rajskoj prerasti, mokrinskim stenama, atraktivnim lovištima Deli Jovana, o Dunavu, arheološkim lokalitetima Vrelo i atmosferi koju samo mesta sa najviše sunčanih dana u Srbiji mogu da imaju", navodi Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

U okviru projekta Mladi u turističkoj industriji, u prethodnih 15 meseci, u deset opština organizovani su treninzi za 400.000 mladih.

"Na kojima su imali priliku da slušaju predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti turizma koji su sa njima delili iskustva i znanja i ohrabrili ih da pronađu svoju šansu upravo u turizmu bliko kroz zapošljavanje u nekoj firmi bilo kroz pokretanje nekog inovativnog preduzetničkog poduhvata", ukazuje Tiago Fereira iz organizacije "Srbija za mlade".

Mladost i iskustvo je dobitna kombinacija u svakom poslu, u turizmu naročito.

"Negotin je opština koja se nalazi na tromeđi Srbije, Bugarske i Ruminije, nalazi se na evropskim pešačkim i biciklističkim stazama što dovodi strane turiste sa kojima je potrebna komnunikacija, a mladi su vični tome i sigurno bi da se značilo da se uključe, da budu vodiči, animatori a pored toga naravno da se osmele da krenu u privatni biznis", napominje Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije Negotin.

Iako je ova godina, a po svoj prilici i naredna, veoma loša za turizam, važno je sačekati otvaranje granica u punoj formi i što pre se vratiti na turističke grane iz rekordne 2019.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво