Читај ми!

Socijalne karte – na korak do uvođenja posle gotovo 30 godina

Srbija je na korak do uvođenja socijalnih karata koje se najavljuju gotovo tri decenije. Zakon je pripremljen i trebalo bi da bude usvojen na sledećem zasedanju Narodne skupštine. Već od naredne godine, socijalne karte bi trebalo da najugroženijima olakšaju put do finansijske i svake druge pomoći, najavljuju u resornom Ministarstvu.

Veliko imanje u selima koja se gase ne znači mnogo. Oni koji još mogu da rade trude se da sačuvaju plodnu zemlju od propadanja i da se prehrane. Naš sagovornik, na građevini zaradi dvadesetak evra dnevno, nekad ni toliko. Bez stalnog posla i redovnih prihoda, kaže, teško se sastavi mesec.

"Tražio sam socijalnu pomoć, ali ne odobravaju mi. Traže mi zemlju pod hipoteku, kažu da imam zemlju i traže mi da odem u centar da potpišem. Kaže, ko ima zemlju ne daju. Iako niko od vas ne radi. Jeste, ali kažu vi ste radno sposobni", rekao je Dragan Đorđević iz Donjeg Starca kod Bujanovca.

Olgica Trajković je rekla da nema pare i da ju je sramota da traži socijalnu pomoć. 

Za mnoge je najveća prepreka do tog prava više stambenog prostora i zemljišta nego što zakon propisuje kao uslov za socijalnu pomoć.

Česta primedba je i da pomoć ne stiže uvek u prave ruke. Konačno rešenje, uz automatsko dobijanje socijalne pomoći bez podnošenja zahteva, obimne dokumentacije i čakanja u redovima, očekuje se od uvodjenja socijalnih karata.

"Socijalne karte bi mogle da dođu na red tek kada se uradi čitava reforma sistema socijalne zaštite, kad se promeni Zakon o socijalnoj zaštiti, kad se promene zakoni drugi koji se tiču davanja iz sistema. U ovoj situaciji mi sada imamo socijalne karte koje ispadaju kao da su same sebi cilj, one su nekako predstavljene u javnosti često kao nešto što će čarobnim štapićem rešiti sve probleme u socijalnoj zaštiti iako sasvim sigurno to neće biti slučaj", rekao je Danilo Ćurčić iz A-11 Inicijative za ekonomska i socijalna prava.

Ne spori da su socijalne karte potrebne i da se predugo čekaju, ali će, kaže Ćurčić, biti samo dimna zavesa bez rešavanja problema kao što su mali iznosi novčane socijalne pomoći, sve manje izdvajanje iz budžeta za socijalu, nedovoljno zaposlenih u ustanovama i centrima za socijalni rad uz sve veći broj korisnika.

"Dosta je bilo kritika o tome, trideset godina smo pričali o tome, a evo ja sad mogu da kažem mi smo već onako dobrano zagazili u to i tu više nema povratka. Idemo u nekom pozitivnom pravcu da kao država ekonomski jačamo, da možemo na neki način da povećavamo ta prava i da budemo sigurni da su oni pravedno raspoređeni da su transparentno raspoređeni i da ljudi kojima je trebalo da bude raspoređeno nisu imali taj administrativni problem koji je, ja mislim, svima onako više preko glave da čekaju redove i da dokazuju da im nešto treba ili da traže nešto", naveo je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Zakon o socijalnim kartama biće i zeleno svetlo za ukrštanje baza podataka Ministarstva i drugih institucija. A da li ćemo uz njega dobiti sistem socijalne zaštite kao u Danskoj, po ugledu na koju su i rađene socijalne karte, videćemo već od naredne godine.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво