Čitaj mi!

Zajednička vežba srpskih i francuskih specijalaca

Direktor policije Vladimir Rebić i ambasador Republike Francuske Žan Luj Falkoni prisustvovali su zajedničkoj antiterorističkoj vežbi pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Specijalne jedinice francuske policije RAID.

"Zadovoljstvo mi je što sam prisustvovao vežbi i uverio se u sposobnost pripadnika ove dve specijalne jedinice, koji su pokazali spremnost i obučenost da se suoče sa najvećom pošasti u svetu, terorizmom", poručio je Rebić, a navedeno je u saopštenju MUP-a. 

Zahvalivši se kolegama iz kriminalističke policije Republike Francuske na izuzetnoj saradnji u razmeni informacija na nivou borbe protiv terorizma, Rebić je istakao da su za uspešne rezultate u ovoj oblasti pre svega važne operativne informacije i operativni rad na terenu, kako bi se izbegle neželjene situacije.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova značajne resurse ulaže u borbu protiv terorizma i smatram da je naša Specijalna antiteroristička jedinica jedna od najboljih u ovom delu Evrope", istakao je direktor policije i dodao da je saradnja sa elitnim jednicama kao što je RAID od velikog značaja.

Važna razmena iskustava

Ambasador Republike Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, ocenio je da i ova pokazna vežba svedoči posvećenosti francusko-srpske saradnje u oblasti unutrašnje bezbednosti.

"Antiteroristička vežba koju su pripadnici RAID-a i SAJ-a obradili ove godine tragično je svojstvena Francuskoj, imajući u vidu da se radi o bliskoj borbi i neutralizaciji terorista u različitim opasnim situacijama, pre svega u zatvorenom prostoru. Ovakve razmene iskustava su izuzetno važne za članove obe jedince jer kroz upoređivanje različitih tehnika i razmenu iskustava unapređuju svoj rad", rekao je ambasador Francuske.

Falkoni je naglasio da će se saradnja između ove dve bratske jedinice nastaviti i u budućnosti.

Komandant SAJ-a Spasoje Vulević istakao je da je današnja vežba sa RAID-om osma po redu.

"U saradnji sa RAID-om upoznali smo se sa standardnim operativnim procedurama koje koristi ova jedinica i sproveli zajedničku obuku. Nažalost, terorizam je svetska pretnja i ono sa čim se suočila francuska policija i francuski narod u zadnjih nekoliko godina i iskustvo RAID-a u tim tragičnim i kritičnim situacijama, koje su nama preneli, veoma nam je značajno", zaključio je Vulević.

U pokaznoj vežbi pripadnici SAJ-a prikazali su akciju u rešavanju talačke situacije, primenom taktičke bliske borbe u zatvorenom prostoru.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">