Čitaj mi!

Slobodan Vasić dobitnik nagrade za novinarsku humanost "Đoko Vještica"

Novinar i urednik Radija Bravo iz Požarevca Slobodan Vasić ovogodišnji je dobitnik Nagrade za novinarsku humanost "Đoko Vještica", većinom glasova odlučio je žiri Udruženja novinara Srbije.

Slobodan Vasić već nekoliko godina u Požarevcu i okolini pokreće brojne humanitarne akcije. Osim na svom Radiju Bravo, apele za pomoć najugroženijima šalje preko Fejsbuk grupe "Požarevac online", a nedavno je osnovao i udruženje "Solidarnost online", koje je zvanični nosilac aktivnosti za pomoć sugrađanima, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Vasić je tokom četiri godine humanitarnog rada organizovao na desetine akcija u kojima je prikupio više miliona dinara.

Kako ističe UNS, otišao je korak dalje i nije se zadržao samo na izveštavanju, već je išao "od vrata do vrata" i prikupljao pomoć od građana i lokalnih preduzetnika.

Udruženje koje Vasić vodi je tokom vanrednog stanja kupilo 530 posteljina za Opštu bolnicu u Požarevcu i podelilo 100 paketa hrane siromašnim porodicama. Od 2015. godine organizuje dodelu 230 novogodišnjih paketića deci iz socijalno ugroženih porodica koje sistem iz raznih razloga ne vidi.

Slobodan Vasić je ove godine dobio nagradu Večernjih novosti za najhumaniji podvig, a prošle godine Udruženje novinara Hrvatske dodelilo mu je, na petom Festivalu radijske reportaže, nagradu za humanost.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade "Đoko Vještica" karijeru je kao student započeo u Radio Kragujevcu, potom radio u Radio Požarevcu, bio je urednik Radio i TV Duga. Godine 1999. osniva Radio Bravo čiji je vlasnik i glavni urednik i na kome ima svoje autorske emisije.

Najveći broj kandidata za nagradu

Ove godine na konkurs za Nagradu "Đoko Vještica" stiglo je 19 predloga, što je najveći broj od kada se nagrada dodeljuje. Po oceni žirija, svi predloženi kandidati su ispunjavali uslove pravilnika o nagradi za humanost.

"To je odličan pokazatelj da i u ovim teškim vremenima izazvanim i kovidom-19, znatan broj novinara iskazuje svoju humanost i sa posebnom ljubavlju pomaže ljudima u svom okruženju, o čemu svedoči i ova nagrada. Novinarima u manjim sredinama mnogo je teže da sprovedu značajnu humanitarnu akciju, jer iza njih ne stoje značajne informativne kuće", naveo je žiri.

U najužem izboru za nagradu bila je Branka Borisavljević, novinarka Večernjih novosti.

O nagradi za novinarsku humanost odlučivao je žiri u sastavu: Miloš Bata Milatović (predsednik), Jasna Đurović (prošlogodišnja dobitnica nagrade), Miljan Baćović (darodavac nagrade), Darko Dozet, Petar Živković i Predrag Azdejković.

Nagrada će biti uručena u ponedeljak 26. oktobra u Pres-centru UNS-a. Sastoji se iz diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, koje od 2017. godine obezbeđuje preduzeće "Transportšped".

Nagrada je ustanovljena 2011. godine, na inicijativu novinara Miloša Bate Milatovića, a vlasnik restorana "Kumbara" Jovica Pavlović obezbeđivao je novčani iznos nagrade prvih šest godina. Inicijativa je naišla na podršku UNS-a koji je dao ime nagradi i od tada je dodeljuje.

Dosadašnji dobitnici su: Jasna Đurović (TV Prva), Stevo Lapčević (Sremske novine), Ana Stamenković (RTS), Danijela Davidov Kesar (Politika), Velimir Perović (Blic), Miroljub Dugalić (Politika), Tamara Grujić (TV Prva), Branko Stanković (RTS), Silvija Sliming (Kurir), Sadik Hamidović (Net radio Veselje) i Dragoljub Janojlić (Nezavisne novine palanačke).

div id="adoceanrsvdcfhklggd">