Читај ми!

Naučnici i filozofi na skupu u Beogradu

Naučni skup "Filozofija i nauka" prvi put u Srbiji na jednom mestu okupio je naučnike i filozofe, čija se profesionalna interesovanja nalaze u preseku nauke i filozofije. Osim filozofa na dvodnevnom skupu govore i matematičari, fizičari, biolozi, lekari...

Cilj naučnog skupa "Filozofija i nauka" je unapređenje postojeće međusobne saradnje filozofa i naučnika, kao i postavljanje temelja budućeg stalnog i institucionalizovanog dijaloga.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Akademik Vladimir Kostić rekao je da, iako se filozofija i nauka uveliko prepliću i preklapaju, suviše dugo traje njihov rivalitet oko toga ko je važnija u oblasti saznanja.

"Ali možda i nije loše to što zbunjeno, jedna pored druge cupkaju, bez nekog pravog uvida u neke hipotetičke smisaone razloge njihovog susretanja ili još gore, zadataka koje imaju pred sobom", smatra Kostić.

Nenad Cekić, upravnik Odeljenja za filozofiju na Filozofskom fakultetu UB, ukazuje na problem stavljanja po strani društveno-humanističkih nauka uopšte, a filozofije u posebnom položaju, jer nema nešto konkretno da ponudi kao rezultat.

"I mi smo poslednjih godina gurnuti u poziciju da dokazujemo da uopšte treba da postojimo kao profesija", navodi Cekić.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво