Читај ми!

Zorica Džigurski, najbolja medicinska sestra u jaslicama objašnjava kako se postaje dobar vaspitač

Titulu najbolje medicinske sestre, koja u predškolskim ustanovama radi sa najmlađima, ponela je Zorica Džigurski iz Jagodine. Laskavo priznanje dobila je na stručnim susretima u Kladovu, posle 35 godina rada i brige o mališanima u jaslicama.

Kako zabaviti i vaspitavati dete koje je tek prohodalo, malo priča i najsigurnije je u maminom zagrljaju. Iako je kroz njenu grupu prošlo na stotine mališana, svako dete je kaže svet za sebe i svakom prilazi na drugačiji način.

"Prirodno je da su radoznala, da imaju potrebu za kretanjem, za ispitivanjem svega oko sebe i za ispitivanje svojih mogućnosti ,tako da je to nemirno dete. Mi to kažemo živo dete koje je radoznalo koje želi sve da pipne, sve da ispita," kaže Zorica.

Koliko puta ih dnevno podigne, zagrli, uhvati za ruku, o tome kaže ne razmišlja. Roditelji su na čuvanje njoj poverili svoju decu i to je poverenje koje ne sme da se izigra. Zato i posle trideset pet godina rada još uvek uči kako da radi sa decom.

Naglašava da se taj posao dugo uči i da je potrebno puno ljubavi za njega.

Titula najbolje medicinske sestre priznanje je i za predškolsku ustanovu "Pionir" jer je u konkurenciji bilo 187 vrtića iz Srbije.

Violeta Nikolić, direktorka PU "Pionir" ističe da je ova nagrada podstrek ostalim koleginicama.

"Pošto mi svi ovde volimo da se takmičimo u tom pozitivnom smislu, tako da i mlađim koleginicama medicinskim sestrama i vaspitačima je ovo škola za ubuduće. Imaju koleginicu sa dobrim iskustvom iza sebe koja im može pomoći," smatra Nikolićeva.

Mnogo je mališana prošlo kroz Zoričinu jaslenu grupu. Zato je zadovoljstvo ogromno kada ih posle mnogo godina sretne na ulici ili joj na čuvanje dovedu sada svoju decu. Za mlađe koleginice ima samo jedan savet:

"Mora da bude radoznala maltene kao i sama deca. I mora negde u duši da ostane dete da nikad ne odraste do kraja," poručuje Zorica Džigurski, najbolja medicinska sestra u jaslicama.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво