Читај ми!

Kada počinje gradnja "Tiršove 2"

Polako se završavaju sve neophodne pripreme za početak gradnje nove Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2". Nova klinika nalaziće se između Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Srbije, nedaleko od "Tiršove 1" i nadomak auto-puta. U izgradnju i opremanje biće uloženo oko 75 miliona evra.

Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda kaže da su završeni urbanistički projekat, idejno rešenje i da su predata sva dokumenta za lokacijske uslove. Očekuje da će lokacijske uslove dobiti narednih dana.

U okviru pripremnih radova, naglašava gradonačelnik, značajan korak je izgradnja pristupnih saobraćajnica, pre svega da nova klinika bude povezana sa auto-putem, da pacijenti brže stignu do lekara.

Na novu dečju kliniku čekalo se decenijama. To će biti najsavremenija dečja bolnica, ne samo za Beograd, Srbiju već i u regionu. Temelj za novu bolnicu očekuje se u prvim mesecima naredne godine.

"Važno je da nigde ne pogrešimo, da sve bude u skladu sa najvišim standardima koji postoje. Klinika će imati više od 30.000 kvadrata. To je plan u ovom trenutku, ali važnije od kvadrature jeste da to bude najbolje i fleksibilno. Videli smo sada u vreme korone šta znači imati fleksibilan zdravstveni sistem", kaže doktor Radojičić. 

I dok gradonačelnik Beograda najavljuje da će često obilaziti mesto gradnje, jer je to za njega najvažniji projekat, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izgradnju Kliničkog centra nadgleda jednom mesečno. 

Čekalo se na početak radova više od decenije mada je Srbija još 2006. godine ratifikovala ugovor za kredit koji je predviđao rekonstrukciju i izgradnju te ustanove.

Izgradnja nove kule i njeno opremljene biće završeno do septembra naredne godine. Potom će se obnoviti stara kula, ali i sve klinike u okviru Kliničkog centra Srbije. 

Gradilišta u Novom Sadu, Kragujevcu, Leskovcu, Kikindi, Prokuplju 

Uskoro će radnici biti i na gradilištu novih kliničkih centara u Novom Sadu i Kragujevcu. U međuvremenu, širom Srbije se renovira ili gradi - od "Dedinja 2" u Beogradu, do bolnica u Leskovcu, Pirotu, Loznici, Kikindi.

Ekipa RTS-a obišla je bolnicu u Prokuplju, gde će se lečiti 80.000 građana Topličkog okruga. Ima 30.000 kvadratnih metara.

"Nalazimo se ispred nove bolnice, novog zdravstvenog objekta u Prokuplju, sa čijom se izgradnjom stalo još pre 40 godina. Celokupna investicija ove rekonstrukcije i izgradnja novog operativnog bloka, koji će se sastojati od četiri operacione sale, iznosi 35 miliona evra", kaže dr Snježana Arsić, direktorka Bolnice "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju.

U poslednjih nekoliko godina u zdravstvo Srbije uloženo je više nego u prethodnih 40 ili 50. Jedan od ključnih izazova pred Srbijom i novom Vladom i ubuduće, biće jačanje zdravstvene moći, jer je zdravstveni sistem snaga jedne države, poručuje predsednik Aleksandar Vučić u gotovo svakom obraćanju.

"Jedno je ulaganje u infrastrukturu zdravstvenu, u bolnice, Kliničke centre, domove zdravlja, a drugo je ulaganje u plate i životni standard naših lekara i medicinskog osoblja. Treća stvar je ulaganje u obrazovanje medicinskih radnika", kaže predsednik Srbije.

U ovom trenutku godišnje se za zdravstvo izdvoji oko 2,4 milijarde evra, što je ukupni budžet Crne Gore ili Republike Srpske, naglašava predsednik i obećava da će izdvajanja biti i veća.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво