Читај ми!

U "Rosulji" zamirisala rakija, mladi voćari žele da izgrade i vinariju

Šestorica mladih voćara iz okoline Vlasotinca udružili su znanje i novac i pre godinu i po osnovali zadrugu "Rosulja". Pored podizanja novih zasada, uz pomoć države, nedavno su pokrenuli i proizvodnju voćnih rakija.

Za nepunih 12 meseci u Šišavi su sagradili i opremili savremenu destileriju kapaciteta 22.000 litara. Ulaganja su, kažu šestorica zadrugara, velika, ali se nadaju da će se uz  upornost i ogroman rad proizvodnja rakija isplatiti. Vetar u leđa dala im je država.

"Ne bismo mogli da ostvarimo da nije bilo te pomoći. Pored tog novca što je država dala, to je oko sedam i po miliona dinara, mi smo uložili naša sredstva, oko četiri miliona. Posao ide ekstra, svi srećni, svi zadovoljni", ističe direktor Zemljoradničke zadruge "Rosulja" iz Vlasotinca Miloš Tričković.

Sami su proizveli i otkupili 45 tona šljiva, krušaka, dunja i grožđa. Kazan se neće gasiti do kraja godine. Za početak, plan je da proizvedu 5.000 litara prepečenice.

"Imamo u planu da nabavimo još hrastovu burad koja je veoma bitna, pogotovo u proizvodnji šljivove rakije. Planiramo da se usavršimo i nadamo se da proizvedemo kvalitet, a kvalitet će sam po sebi naći tržište", smatra Nikola Stojanović, voćar iz Ravnog Dela.

Dugogodišnji su prijatelji, iz različitih sela, struke, većina sa fakultetskom diplomom i sa istom željom, da ostanu na dedovini i unaprede voćarsku proizvodnju. Pored svojih 15 hektara zasada, pod zakup su uzeli još tri hektara zemlje. Na proleće posadiće šljive.

"Najveći cilj nam je da nateramo mlade ljude da malo više rade na selu, da se podižu još veći zasadi sa voćem, a naš glavni cilj je da to otkupimo da i budemo zadovoljni i oni i mi", naglašava Dejan Kostić, voćar iz Gornjeg Prisjana.

"Zagarantovan je uspeh, samo veliki trud i rad. Naravno udruživanje, zadruga pod broj jedan. Hvala državi što je stala iza nas i što će tek stati i za buduće mlade ljude", kaže Nenad Dimitrijević, voćar iz Svođa.

Vlasotinački kraj čuven je po vinogorju. Naredni korak mladih zadrugara okupljenih u "Rosulji" jeste da uz destileriju podignu i vinariju. Volje ima, samo još da obezbede sredstva.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво