Читај ми!

U Novom Sadu se otvara kuća bana Jelačića

Završena je obnova unutrašnjeg dela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, što će danas biti i svečano obeleženo u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je obnova dokaz da Srbija vodi računa o hrvatskoj manjini.

Na današnji dan rođen je grof Jelačić, u kući na Petrovaradinu, koja je jedan od najlepših primera barokne gradnje i baroknog stila sredine 18. veka, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dodao da je grad je obnovio fasadu i finansirao spoljne radove.

"Republika Srbija je na osnovu dogovora predsednika Aleksnadra Vučića i tadašnje predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović obezbedila novac, 600.000 evra, Hrvatskom nacionalnom veću koje je postalo jedini vlasnik ovog objekta i danas ćemo predsedniku Srbije predati i pokazati projekat kompletne obnove unutrašnjosti kuće", naveo je Vučević.

Prema njegovim rečima, to je dokaz da je Srbija uređena država u kojoj je zakon jednak za sve.

„Voleli bismo da vidimo sličan odnos prema našim sunarodnicima koji žive u državama u okruženju. Mislim da smo pokazali da su pripadnici hrvatske nacionalne zajednice apsolutno ravnopravni i svesni smo kulturno-istorijskog značaja ovog objekta za celokupno društvo", istakao je gradnonačelnik Novog Sada.

Svečanost počinje u 18 sati, a biće pristune visoke zvanice iz Republike Hrvatske.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се