Читај ми!

Rektorka: Ne podržavam da neko bude kažnjen za ono što misli

Mladen Čudanov sa Fakulteta organizacionih nauka izabran je na sednici Senata Univerziteta u Beogradu u zvanje redovnog profesora, nakon pokušaja akademika Dušana Teodorovića i prof. Ognjena Radonjića da osujete njegov izbor. Nameru da se obrate Senatu, premda nisu članovi tog tela, rektorka Ivanka Popović je stavila na glasanje, koje je završeno negativnim ishodom. Rektorka je članovima Senata saopštila da je profesor Rodoljub Kubat dobio otkaz na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu i da, otkad je ona na Univerzitetu, nije se desilo da redovni profesor dobije otkaz.

Naime, Teodorović i Radonjić su došli na sednicu Senata u nameri da ospore izbor Čudanova u više zvanje, zato što je bio član Etičke komisije FON-a, koja se izjasnila da doktorat ministra Siniše Malog nije plagijat.

Kako njih dvojica, međutim, nisu članovi Senata, rektorka Ivanka Popović nije im dala reč, ali je stavila na glasanje da se članovi tog tela izjasne da li su za to da im se obrate dvojica profesora.

Četiri člana Senata su bila protiv, deset za, a 14 se uzdržalo od glasanja, tako da Teodorović i Radonjić nisu dobili reč, a rektorka im je poručila da, ukoliko smatraju da je bilo nepravilnosti, znaju kojim telima mogu da se obrate.

Oni su nakon toga napustili sednicu Senata, a u holu Rektorata Teodorović je novinarima rekao da bi Ivanka Popović zbog današnjeg poteza trebalo da vrati nagradu "Vitez poziva".

Popovićeva je nakon sednice Senata rekla novinarima da je prof. Čudanov, zbog odluke Etičke komisije FON-a, predmet prijave koja je podneta Odboru za profesionalnu etiku BU, ali da postupak nije završen, da on nema nikakvu etičku kaznu i da nije bilo razloga da se ne glasa za tog kandidata.

"Veće naučnih oblasti je razmotrilo sve relevantne aspekte njegovog izbora u zvanje redovnog profesora i Senat se opredelio da potvrdi njihovu odluku", rekla je Popovićeva.

Navela je da je važno što su na univerzitetu "donete neke odluke", ali da se sada nastavlja domino efekat sa željom da trpe posledice svi koji su bili u lancu donošenja određenih odluka.

"Ja podržavam stav da je neophodno da svako odgovara za ono što je činio, ali ono što ne mogu da podržim je to da neko bude kažnjen za ono što misli. Neko ko je član Etičkog odbora zato što je izrazio svoje mišljenje o jednom predmetu ne može da bude osuđen", navela je Popovićeva. 

Prof. Kubat dobio otkaz na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu 

Profesor Rodoljub Kubat dobio je otkaz na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu, saopštila je članovima Senata UB rektorka Ivanka Popović i dodala da od kada je ona na Univerzitetu, nije se desilo da redovni profesor dobije otkaz.

Ivanka Popović je rekla da je "to nešto što onespokojava, jer mi se činilo da smo na putu da prevaziđemo određene neusaglašenosti koje postoje i koje bi omogućile bolji rad za ceo univerzitet".

Navela je da neko ko je u statusu redovnog profesora, kao prof. Kubat, ima Ugovor o radu na neodređeno vreme.

"Svi zaposleni na fakultetima podležu Zakonu o radu i Zakonu o visokom obrazovanju. Oni koji su zaposleni na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu podležu i određenim crkvenim zakonima, ali mora da postoji balans između tih zakona, koji su validni", rekla je Popovićeva novinarima nakon sednice Senata.

Smatra da je neophodno da se nađe rešenje, ali da zabrinjava što nema dobre volje na fakultetu da se za profesora Kubata nađe neko nameštenje na fakultetu izvan nastave dok se to pitanje ne raščisti.

"Ovo je jako loša stvar koja se desila", zaključula je Popovićeva.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво