Читај ми!

Istraživanje pokazalo da u sektoru saobraćaja radi svega dva odsto žena

Srbija je prva zemlja u regionu i jedna od retkih u svetu koja je izradila studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja. Izrada ove studije pionirski je poduhvat Srbije i prvi važan korak u postizanju veće rodne ravnopravnosti u sektoru transporta. Istraživanje je pokazalo da u sektoru saobraćaja radi svega 2,3 odsto žena, ali i da vozačku dozvolu poseduje njih 37 odsto.

Savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović Ljiljana Lončar rekla je za RTS da su u okviru istraživanja o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja korišćene i kvalitativne i kvantitativne metode, a između ostalog, istraživanje je obuhvatilo osam fokus grupa i preko 2.500 ispitanika na osnovu slučajnog uzorka.

Istraživanje je pokazalo da od ukupnog broja zaposlenih žena u Srbiji svega 2,3 odsto radi u sektoru saobraćaja. Ljiljana Lončar navodi da je jedan od glavnih razloga za to što se sektor saobraćaja percipira kao muški sektor.

"Ukoliko posmatramo statistike na nivou Evrope, imamo tri posto žena i oko sedam posto muškaraca. Srbija se u velikoj meri ne razlikuje od Evrope, i dalje tu dominiraju muškarci. Razlozi za to su brojni - od stereotipa i predrasuda, ko i kako vozi, da li je siguran u tome što vozi", kazala je Ljiljana Lončar tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a.

Dodala je da se retko viđaju žene koje voze autobuse, trolejbuse i radna vozila.

Ljiljana Lončar je navela da žene u sektoru saobraćaja u Srbiji obavljaju uglavnom administrativne poslove i da u tom sektoru radi 80 odsto muškaraca i 20 odsto žena, ali da žene imaju višu stručnu spremu u odnosu na muškarce. Istakla je da su slični procenti i u Evropi.

U Srbiji samo 37 odsto žena ima vozačku dozvolu, a podaci Republičkog zavoda za statistiku, navela je Ljiljana Lončar, pokazuju da se taj broj povećava.

"Od tih 37 posto žena koje imaju vozačke dozvole, 34 posto žena zapravo ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom, a tri posto za upravljanje motociklom. Razlog za to je pre svega ekonomska pozicija žene. Muškarci uglavnom upravljaju finansijama, imaju mogućnost da kupe automobil i samim tim posle toga upravljaju tim automobilom", kazala je Ljiljana Lončar.

Istakla je da se Srbija u velikoj meri razlikuje od zemalja Evrope - u Velikoj Britaniji 67 odsto žena ima vozačku dozvolu, dok u Nemačkoj dozvolu poseduje 76 odsto žena.

Studija o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja biće polazna osnova prilikom izrade nove strategije saobraćaja. Ljiljana Lončar je navela da su podaci iz studije pokazali koliki je rodni jaz između muškaraca i žena u sektoru saobraćaja i da je želja da se tim strateškim dokumentom ženama omogući veći pristup obrazovanju, zapošljavanju i kulturnim aktivnostima uz povećanje mobilnosti.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије