Читај ми!

Sadejstvo 2020 – avijacija bombardovala ciljeve, juriš tenkova i "lazara", desant specijalnih snaga

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Sadejstvo 2020" izvedena na Privremenom poligonu "Pešter". Vežbi je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da je Vojska sposobna i obučena da sačuva zemlju, ukoliko bi bilo ko pomislio da izvrši agresiju na nju.

Na vežbi je učestvovalo oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova. 

Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja će prvi put zajedno dejstvovati na jednoj ovakvoj vežbi.

Prikazan je deo sposobnosti jedinica Vojske Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane sa borbenom grupom iz sastava Kopnene vojske i 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom.

Vežba se sastoji od sedam sekvenci, a cilj je prikaz stanja obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja združene operacije, sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga kopnene vojske.

Na Pešterskoj visoravni i u vazdušnom prostoru imali smo priliku da vidimo migove-29, "orao", supergaleb G-4, helikopter Mi-35, Mi-17V5, Mi-8, kao i borbeni helikopter "gama" i paletu naoružanja koju će oni koristiti.

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade realizovali su helikopterski desant snaga, neutralisanje protivnika, specijalni desant, a kruna vežbe je skok gde su dva pripadnika 63. padobranske brigade nosila zastavu Republike Srbije i zastavu Vojske Srbije.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије