Читај ми!

Spomen-soba posvećena srpskoj heroini Milunki Savić otvorena u Jošaničkoj banji

Žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja dobila je spomen-sobu. Od danas je u Jošaničkoj banji posetiocima dostupna stalna multimedijalna postavka posvećena Milunki Savić i Velikom ratu.

Jedina je žena sa dva ordena Legije časti i Ratnim krstom Francuske, nosila je i najviše ordenje Srbije tog vremena. Školovala je i podigla više od tridesetoro dece. Dodatni izazov za autore postavke: kako se odužiti Milunki Savić?

"Da bismo ljudimo mogli da dočaramo to kako je Milunka živela, ratovala, naravno da smo morali da se pozabavimo temom Velikog rata. Postavka je zamišljena kao interaktivna celina podeljena u tri dela", navodi Danijela Matović iz Centra za kulturu "Gradac".

"Vrlo je bitno da ispratite i da uklopite i osnovne vajarske tehnike, slikarske tehnike, grafičke tehnike da biste imali potpuni ugođaj u ovom prostoru a da izađete posle sa osmehom ili sa nekom setom na licu. I da se ponovo vratite", ističe autor postavke dr Dušan Jovović.

Projekat su finansirali Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Raška. Plan domaćina je proširivanje postavke, za šta ima uslova, i osnivanje jedinstvenog muzeja u Srbiji.

"Iskreno se nadam da ćemo se u budućnosti, već smo razgovarali o tome, potruditi da se nađe način da se celokupan ovaj kompleks, u suštini pretvori u jednu stalnu muzejsku postavku", navodi pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić.

"Dani Milunke Savić" završavaju se u subotu pešačkom turom do Milunkine kuće u selu Koprivnici.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво