Čitaj mi!

Klinički centar sa 30 operacionih sala do kraja sledeće godine

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će izgradnja i rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije biti završene u septembru sledeće godine i da će se tu lečiti građani iz cele zemlje. Istakao je da jačanje zdravstva snaži ukupnu moć Srbije.

Aleksandar Vučić je konstatovao da će to, po završetku radova, biti nov, moderan Klinički centar, u kojem će se lečiti najveći broj građana Srbije.

"Do septembra sledeće godine, za manje od godinu dana biće završen čitav objekat u KCS i opremljen najmodernijom opremom. Imaće sobe za intenzivnu, poluintenzivnu negu, operacione sale, dijagnostiku, Urgentni centar, sve što je neophodno", rekao je Vučić i dodao da su radovi u KCS od najvećeg značaja za zemlju i građane.

Primetio je da gotovo ništa nije građeno u zdravstvu nekoliko decenija, što izgradnju svih bolnica u poslednjih nekoliko godina čini još značajnijom.

Zato je, dodao je, važna i druga faza u radova u KCS, koja podrazumeva obnovu kompletnog centra.

"Za prvu fazu izdvajamo 69 miliona evra. U drugu fazu, biće uložena 43 miliona. Ukupno 112, a sa nekim naknadnim radovima doći će do 120-125 miliona evra. To su ogromne investicije", rekao je Vučić.

Jačanje zdravstva snaži moć Srbije 

Predsednik je istakao da je važno da se u vreme pandemije, kada se vidi značaj zdravlja, pokaže vitalnost sistema.

"Pitali smo se da li smo pogrešili oko gradnje kovid bolnica, ali sad smo srećni što smo na vreme razmišljali, kada pandemija nije bila snažna. Biće neka nova korona, a nama će kreveti za poluintenzivnu i intenzivnu negu biti potrebni", rekao je Vučić.

Jačanje zdravstva snaži moć Srbije i pokazuje da smo u stanju da se brinemo o svojim građanima, naglasio je Vučić.

"Zato ćemo jednu po jednu kliniku da renoviramo. Mislim da imamo u tome uspeha i imaćemo još više", poručio je Vučić.

Dodao je da će novi KCS spasavati hiljade života, zbog čega je važno da se završi što pre, ali će doprineti i da zadržimo lekare i medicinske sestre, pa će i u tom smislu biti snažan zamajac.

Nastavljamo da ulažemo u zdravstvo

Poručuje da će država nastaviti da ulaže u zdravstvo i dodao da to nisu samo infrastrukturna ulaganja, već i veće plate i životni standard medicinskih radnika, kao i ulaganje u njihovo obrazovanje.

"To su ogromna ulaganja. Kancelarija za javna ulaganja izdvaja godišnje 2,4 milijarde evra za zdravstvo", rekao je predsednik nakon obilaska Kliničkog centra.

Ukazao je da se završavaju javne nabavke za Klinički centar Vojvodine, i da se uskoro očekuju radovi, te će Novi Sad dobiti velelepan Klinički centar.

Dodao je da to podrazumeva jedan deo novih objekata i deo obnovljenih.

Radi se o veoma skupim ulaganjima, ističe, a kao primer naveo je ulaganje u bolnicu u Prokuplju, čija je vrednost 26 miliona evra, zaustavljeni radovi u Loznici 27 miliona evra.

Rekao je da se sada radi prva faza u Kliničkom centru u Beogradu i da se ide na drugu fazu koja predviđa renoviranje svih klinika.

"Ulaganje je dvosmerno, jedno je ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu, kao što su klinički centri, bolnice i domovi zdravlja, a drugo je ulaganje u plate i životni standard naših lekara i medicinskog osoblja. Treća stvar je ulaganje u obrazovanje medicinskih radnika, postovanje onih najboljih da mogu odmah da dobiju posao, pristojno da žive", objasnio je predsednik.

Rekao je da će se pokušati, a veliko je interesovanje pripadnika službi bezbednosti za stanove koje dotira država, da se to isto uradi i za pripadnike zdravstvenog sistema.

Najsavremenija laboratorija i 30 operacionih sala

U novu zgradu biće premešten Urgentni centar, deo hirurgije, plastična hirurgija, endokrina hirurgija, neurologija, hematologija, gastroenterologija, ortopedija, kardiohirurgija...

Novi KCS će imati 30 operacionih sala, četiri skenera, dve magnetne rezonance, četiri angio-sale, najsavremeniju laboratoriju.

Klinički centar su, sa predsednikom Vučićem, obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor KCS Milika Ašanin, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Lončar je nedavno takođe obišao gradilište i najavio da će radovi biti završeni za manje od godinu dana.

Epidemija kooronavirusa je usporila, ali nije zaustavila radove, samo se u jednom periodu radilo manjim kapacitetom.

Radove na KCS izvodi kompanija "Delta inženjering".

Novi prostor imaće 86.000 kvadratnih metara, od čega 27.000 novog i 59.000 rekonstruisanog.

U zgrade će biti ugrađeno 1.200 kilometara kablova, 2.000 tona čelika.

Rekonstrukcija KCS i izgradnja nove kule počela je 2018. godine.