Читај ми!

Šta sve može modernizovani tenk M-84 i kada bi mogla da bude lansirana nulta serija

Na vojnoj vežbi u subotu "Sadejstvo 20" građani će moći da vide i modernizovani tenk M-84, i gađanje bojevom municijom iz tenka u pokretu, što je retka prilika. Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović govori za RTS o karakteristikama modernizovanog tenka.

U sklopu vojne vežbe "Sadejstvo 2020" u subotu ćemo na Pešteri videti 2.800 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 150 vozila i sistema i više od 40 vazduhoplova.

Posle dužeg vremena videćemo i gađanje bojevom municijom iz aviona "mig-29", "super galeb G4" i, po prvi put, iz nekih helikoptera. To nisu jedini noviteti koje ćemo videti na privremenom poligonu "Pešter".

Na vojnoj vežbi moći će da se vidi modernizovani tenk M-84, AS1 i AS2 - prikazaće sve ono što je urađeno prethodnih godina na modernizaciji tenka koji je prvi put proizveden pre 37 godina.

Ovo je prva uspešna modernizacija tog tenka, a građani će moći da vide, što je retka prilika, i gađanje bojevom municijom u pokretu. 

Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse rekao je za RTS da se od tenka očekuje da uspešno gađa u pokretu i da je M-48 jedan od najvećih razvojnih projekata za potrebe kopnene vojske.

Dve faze razvoja tenka 

"On se razvija u dve faze, AS1 i AS2, one su u takvom statusu razvoja da treba, i mogu, da se uključe u združena taktička uvežbavanja, da se vidi kako funkcionišu u prirodnom taktičkom okruženju sa ostalim elementimna. Svaka od ovih faza ima određeni broj podsistema koji donose unapređenja iz oblasti zaštite", ukazao je Miloradović.

Ističe da se iz aktuelnih sukoba vidi koliko je bitno popraviti zaštitu tenka i koliko je neophodna odgovarajuća protivvazduhoplovna zaštita.

Miloradović navodi da u prvoj fazi ima devet novih podsistema, a u drugoj fazi još 12 - svaki od njih je individualno proveren u ispitivanjima a sada se radi integralno ispitivanje tenka kao celine sa svim  podsistemima u pravim, realnim, borbenim uslovima. Dodaje da imamo odgovarajuće klimatske uslove, loše, da bi ispitali kako sve to radi.

Kakav je sistem navigacije, da li ima zaštitu od ometanja veza

Miloradović kaže da je kod tenka integrisan 21 sistem.

"Potrebno je imati adute iz rukava, osim same zaštite koja je značajno uvećana, značajno su povećani situaciona svesnost posade, pre svega komandira, koji je dobio nove daljinski upravljane oružne stanice sa termovizijskim laserskim sistemima, sistemima za upravljanje vatrom", kaže pomoćnik ministra odbrane.

Dodaje da je značajno unapređena saradnja komandira i nišandžije u smislu navođenja tenka na izabrane ciljeve.

"Ono što je tenk mogao da uradi, odlična podloga za modernizaciju, to je bila jedna od najboljih modifikacija čuvene serije tenka T-72, tako da ga ovo što sada dodajemo dovodi na nivo najasavremenijih tenkova sa spektra mogućnosti posade da vrlo brzo reaguje na pretnje da ne bude vizuelno i potpuno zatvoren u taj uski prostor - desetak uređaja je dodato na tenk da bi svi članovi posade i danju i noću mogli da vide šta se oko njih dešava", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, komandir je opremljen komandno-informacionim sistemom gde se njegova situaciona sredstva proširuju preko onoga što vidi pomoću senzora.

Zatim da na vreme preduzme zaštitne akcije i da na vreme dobija informacije o cviljevima, koje treba da gađa i uništi.

Miloradović kaže da se faza jedan intenzivno testira i plan je da se uvede u naoružanje do kraja godine, kada se planira lansiranje nulte serije.

"Mislim da ćemo uspeti da ostvartimo taj plan", zaključio je Miloradović.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво