Sve više zainteresovanih za etno-turizam u "maloj Švajcarskoj" podno planine Jelice

Za vreme Sabora trubača u Guči najviše je gostiju u Dragačevu. Ove godine nije održana najveća trubačka manifestacija ali brojni domaći turisti nisu izostali. Sve je bolja ponuda i sve je više meštana koji se bave etno-turizmom.

Đorđe i Tamara Urošević došli su iz Čikaga. Poreklom su iz Srbije, pa su zato letos bili u poseti zavičaju. U Dragačevu, kažu, u pravom smislu uživaju u čarima odmora na selu.

Đorđe je oduševljen mirom, tišinom i izvorskom vodom.

"Ovde nas ujutru budi pevac, volela bih kad bih mogla da ponesem jednog sa mnom u Čikago da mi služi kao budilnik", kaže Tamara.

Uz prijatan ambijent i prirodne lepote, domaćinima su glavni aduti srdačan doček gostiju i domaća hrana.

"Sve su naši proizvodi. Imamo plastenik i baštu, i sve je naše domaće. Tu su i razne pite, burek, sarma, kupus, sve što treba", objašnjava Danica Pavlović.

Pavlovići su vrata svog doma u Kotraži tek nedavno otvorili za turiste i smatraju da nisu pogrešili.

"Poslednjih godine dosta ulažemo u selo i u poljoprivredu", ističe Miloš Pavlović, "i kada smo već uložili toliko sredstava i opremili sve zašto ne bi i izdali i pokušali sa seoskim turizmom seoskim."

U seoskim domaćinstvima na području opštine Lučani kategorisano je više od stotinu smeštajnih jedinica. A za taj posao ima još zainteresovanih.

Direktor turističke organizacije "Dragačevo" Bili Vulović kaže da je infrastrukturno veoma dobro povezano svako seosko domaćinstvo sa centrima varošice: 

"I dalje ćemo se truditi da infrastrukturno pomognemo svakom budućem seoskom domaćinstvu koje bude želelo da se bavi ovim vidom turizma. Odlično je podneblje i ne zovu nas džabe ‘mala Švajcarska’."

I stari i novi domaćini pozivaju turiste da dožive lepote dragačevskog kraja u prestonici trube i u okolnim selima.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво