"Mala gradonačelnica" Sremske Mitrovice uradila velike stvari

Pored aktuelne gradonačelnice, Sremska Mitrovica ima i "malu gradonačelnicu". Jednogodišnji mandat dobija učenik drugog razreda koji pobedi na literarnom konkursu, koji se svakog novembra organizuje povodom Svetskog dana deteta.

Nije bitna ni stranačka podrška ni koaliciona većina, za titulu je najbitnija mašta, volja i ideja. Iskri Gligorić, čelnici Sremske Mitrovice, skupštinska sala je, kaže, ogromna. Problem su joj prevelika fotelja i govornica, ali ne i obaveze.

"Ja jesam mala gradonačelnica, ali sam uradila velike stvari. Otvorila sam školu Jovan Popović, otvorila sam klizalište i Magični trg", kaže Iskra.

Želi da se renovira muzička škola, a ako ne stigne u svom mandatu, preneće ideju sledećem malom gradonačelniku.

Zapažen učinak bivših gradonačelnika

Bivši mali gradonačelnici su imali zapažen učinak.

"Bio sam na mnogim manifestacijama, jedino što mi nije pošlo za rukom je da otvorim zoološki vrt u Martincima", priča Vukašin Puđa.

"Ja sam otvorio ovaj bazen, klizalište, bio na policijskoj tribini, čitao sam sastav o vršnjačkom nasilju, a treba mi još nekih dvadeset i nešto centimetara do pravog gradonačelnika", kaže Ognjen Kostić.

Ove godine na čelu Sremske Mitrovice i na malom i na velikom nivou - žene.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović kaže da zaista treba slušati njihove ideje, pratiti njihovu energiju. "Puni su entuzijazma, puni novih ideja i zaista mi odrasli možemo da naučimo puno od njih", smatra Milovanovićeva.

Za šestu titulu zainteresovanih je na pretek

Iskra Gligorić kaže da joj se svidelo, ali da ipak kada poraste ne bi želela da bude gradonačelnica, zato što joj se više sviđa umetnost.

U školi Iskra ređa petice, ide na balet, svira violinu. Piše i knjigu i nada se da će joj, po obećanju prošlogodišnjeg velikog kolege, grad i odštampati.

Za prestižnu šestu titulu ovog novembra među školarcima zainteresovanih je na pretek.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво