Zašto dolazi do eksplozije bojlera

U zgradi na Belim vodama na Čukarici eksplodirao je bojler. Električar Nenad Sarić govori za RTS šta bi mogao da bude uzrok eksplozije i na šta treba obratiti pažnju.

Jedanaest osoba, među kojima i troje dece, povređeno je kada je eksplodirao bojler u stanu u zgradi na Belim vodama.

Stan u kome je izbio požar na trećem spratu kao i stan pored potpuno su unušteni, a druga dva stana koja se nalaze na istom spratu su puni gareži da u njima ne može da sse živi.

Ista situacija je i sa stanovima na četvrtom spratu gde se požar proširio.

Komšije su evakuišu sa stvarima - to ne čine zbog toga što danas nema ni struje ni vode u zgradi, već zbog toga što u tim stanovima neće dugo moći da se živi. Privremeni smeštaj narednih dana će naći kod rodbine i prijatelja.

Stanarka Mira Dragojević ispričala da su vatrogasci brzo došli, preduzete su sve mere, neko je izašao napolje. Dim je kako je rekla, kuljao, i sada su bez bode i struje.

Saša Stefanović kaže da je čuo jak prasak. "Ustali smo, videli dim i vatru, pozvali smo hitne službe, nije bilo straha, pokušavao sam da spasem trudnu ženu koja je bila malo uplašena. Vatrogasci su nam stavili kapuljače sa kiseonikom na glavu i izvukli nas napolje", ispričao je on.

Sigurnosni ventil i dve cevi u bojleru

Ne zna se šta je uzrok eksplozije dok policija ne sačini zapisnik. O pravim razlozima znaće se tek kada obave svoj posao.

Ekipa RTS-a je kontaktirala električare i ljude koji se razumeju u montažu i ono što su najčešće spominjali je sigurnosni ventil i cevi u bojleru, koje proizvođači ne prave od metala.

Postoje dve cevi, jedna za toplu a jedna za hladnu vodu. Nekada su u bojlerima one pravljene od metala a u poslednje vreme uglavnom proizvođači te cavi prave od plastike.

Kada se ugreje voda vrlo često dolazi do njihovog otapanja, a krhotine znaju da zapuše sigurnosni ventil koji najčešće bude i okidač.

Električar Nenad Sarić rekao je da se bojler pregrejavao zato što nije odreagovao termostat.

"Kada temperatura vode dostigne ono što smo želeli a nije isključio, onda je problem što nakon tog termostata što nije odreagovao, nije odreagovao sigurnosni termostat. Što se tiče požara, vrlo je verovatno da u kratkom spoju koji se desio posle havarije da nije odreagovao osigurač koji treba da štiti uređaj, instalaciju koja ide ka kablu", objasnio je Sarić.

Ispred stana u kome je izbio požar nalazi se razvodna tabla koja je oštećena, ali majstori Gradsko-stambenog pokušavaju da je osposobe - bez toga objekat neće dobiti struju.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво