Međunarodni dan starih – aktivnost najbolji lek protiv demencije

Na Međunarodni dan starih ove godine, najstarijim sugrađanima je potrebnija podrška i pažnja kako bi se uz gotovo uobičajenu usamljenost i zaboravljenost lakše izborili i sa izolacijom zbog korone. U svetu raste broj starijih osoba. U Srbiji starijih od 65 godina je 17,4 odsto u strukturi stanovništva, pa smo jedna od najstarijih zemalja u svetu.

Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je za RTS da Srbija spada u stare države, kao i veći deo Evrope i Severne Amerike.

Navodi da je tokom epidemije urađeno istraživanje na reprezentativnom uzorku od 1.054 osobe starije od 65 godina.

Istraživanje je pokazalo da su starije osobe bile disciplinovane, da su mere države za njih imperativ i da veruju struci.

Tokom anketiranja stariji su radili test samoprocene depresivnosti, a rezultati testa pokazuju da je 11 odsto žena i devet odsto muškaraca ispoljilo srednje tešku depresivnost.

"U našoj kulturi su deca najčešći negovatelji starijih osoba, period korone i pandemija pokazali su da je oslonac na brizi o starijima, na deci. Osamdeset šest odsto dece ne živi sa roditeljima, ali su dolazili da pomognu. Ali je izostao nedostatak zdravstvene pismenosti u poglednu mentalnog zdravlja", istakla je Slavica Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, deca i drugi koji su brinuli nisu obratili pažnju na početne znake depresivnosti – uzdah umesto osmeha, gubitak samopouzdanja, bojenje svega u crno.

Najbolji lek protiv demencije je, ističe ministarka, aktivno starenje – negovanje hobija, socijalni život.

Kada je reč o prirodnom priraštaju, Slavica Đukić Dejanović navodi da je, prema dosadašnjim podacima, jedino u Vojvodini rođeno 280 beba više od broja preminulih. U svim ostalim delovima Srbije je manje.

"Smrtnost se povećala svuda, izuzev na jugu, smanjilo se 1,3 odsto. Mi smo ranije imali najveću smrtnost na jugoistoku Srbije", navodi ministarka dodajući da se smrtnost povećala pre svega od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара