Poverenik će tražiti da ćutanje institucija o informacijama od javnog značaja bude kažnjivo

Oko 85 odsto žalbi Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti su osnovane, što znači da organi javne vlasti u toj meri neosnovano uskraćuju građanima informacije. To su podaci koje na Međunarodni dan prava javnosti da zna, objavljuje institucija poverenika.

Samo od početka epidemije koronavirusa na adresu poverenika stiglo je više od 100 žalbi koje su se odnosile na dostupnost informacija o epidemiji - najviše o respiratorima, zaštitnoj opremi, broju zaraženih i preminulih.

Kako bi se povećala transparentnost u radu organa vlasti, poverenik će po formiranju vlade pokrenuti hitne izmene zakona.

"Jedan od ključnih naših predloga će biti da za ćutanje, ignorisanje tražilaca se propiše prekršajni nalog u fiksnom iznosu da onaj ko ćuti bude kažnjen ne samo za nepoštovanje propisa naše zemlje nego i nepoštovanje građana. Ja se nadam da će predlog biti usvojen a time će biti i rasterećen rad službe poverenika jer se 60 odsto žalbi odnosi na ćutanje", ističe Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво