Čitaj mi!

Hitan nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Zaječaru

Povodom objava o navodnoj otmici i prodaji deteta iz Zaječara, ministar za rad Zoran Đorđević naložio je da se izvrši hitan nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u organizovanju pomoći i podrške maloletnoj N. S. i njenoj porodici.

Zoran Đorđević je naložio hitan nadzor nad Centrom za socijalni rad u Zaječaru povodom, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, neistinitih i netačnih objava na Fejsbuku, objavljenih 24. septembra, i drugih objava narednih dana o navodnoj otmici i prodaji maloletne N. S. iz tog grada.

 

Ističe se da je ministar za socijalna pitanja, u skladu sa svojim ovlašćenjima, naložio da se izvrši hitan nadzor u cilju zaštite najboljeg interesa deteta, utvrđivanja činjeničnog stanja i sprečavanja daljih neprimerenih radnji, komentara i iznošenja neproverenih i netačnih tvrdnji.

Kako se navodi, nadležni su u obavezi da bez odlaganja, izvrše nadzor i izveštaj dostave ministru na uvid kako bi se dalje postupalo u skladu sa zakonom i ovlašćenjima.

Podseća se da je, prema Porodičnom zakonu, javnost isključena iz postupka rešavanja porodičnih odnosa i dodaje da se iz tog razloga ne smeju iznositi podaci i informacije o maloletnom detetu i njegovoj porodici.

"Iznošenjem neproverenih i neosnovanih tvrdnji ugrožava se ličnost maloletnog deteta, njegov najbolji interes, ugrožava se proces zaštite maloletnog deteta, zdravlje i bezbednost. Javnim iznošenjem podataka i upućivanjem na fotografije deteta ugrožava se i privatnost deteta i to predstavlja kršenje zakonskih propisa i obaveze o čuvanju tajnosti podataka o deci koja su u postupku zaštite", navodi se u saopštenju.

Napominje se da se na osnovu odluke suda postupa u slučajevima izmeštanja dece iz porodica kao i oduzimanja roditeljskog prava, u skladu sa propisima, te da Ministarstvo za rad ne sme uticati na rad prvostepenog organa, organa starateljstva, u donošenju odluka. 

Dodaje se da to ministarstvo u sličnim slučajevima rešava po žalbi i rešava o predmetu u drugostepenom postupku, kao i da vrši kontrolu nad radom centara za socijalni rad.

"Neistinite tvrdnje, iznošenje neproverenih činjenica i neosnovanih optužbi na račun radnika Centra za socijalni rad 'Zaječar' u Zaječaru ugrožavaju kredibilitet zaposlenih u centrima za socijalni rad, kako profesionalni tako i lični, bezbednost zaposlenih u tom centru, stvara se atmosfera 'linča', izaziva panika i uznemirenje javnosti", piše u saopštenju.

U cilju zaštite najboljeg interesa deteta, ali i zaposlenih u sistemu socijalne zaštite resorno ministarstvo apeluje na javnost da se suzdrže od daljih neprimerenih komentara i iznošenja neproverenih informacija.

Bezbednost deteta i obezbeđivanje svih uslova za zdravo, srećno odrastanje i bezbrižno detinjstvo je prioritet rada resora kojim rukovodi ministar Đorđević, dodaje se u saopštenju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">