Godišnjica operacije "Halijard”, spasavanja savezničkih pilota u Srbiji

Navršava se 76. godišnjica operacije "Halijard", najuspešnije spasilačke misije u Drugom svetskom ratu. Godišnjica je obeležena u Pranjanima, gde je na istorijskom Galovića polju otvoren sportski aerodrom i deo memorijalnog kompleksa.

Operacija "Halijard" bila je u istoriji najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca.

Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenih u seoskim delovima okupirane Srbije.

Iz Pranjana je evakuisano više od 500 pilota. 

Priča o hrabrosti i prijateljstvu meštana ovog kraja i američkih pilota još uvek živi, a tome doprinosi misija fondacija "Halijard" koja je radila na edukaciji i značaju ove misije kako u SAD, a tako u Srbiji.

Meštani su uspeli da stupe u kontakt sa nekim od pilota koje su čuvali i hranili nekoliko meseci pre nego što su evakuisani. Neki od njih su posetili Pranjane, a poslednjih godina u Pranjane dolaze i njihovi potomci.

Za manje od dva meseca nekadašnja livada dobila je novi izgled. Memorijalni kompleks izgrađen je u obliku aviona, jer su na Galovića polju sleteli saveznički avoni 1944. godine.

Zajedničkim projektom Vlade Srbije i "Halijard" fondacije izrađen je deo memorijalnog centra i poletno-sletna pista za male avione, a u planu je izgradnja muzeja, kongresne sale i heliodroma.

Džon Kapelo, predsednik "Halijard" fondacije, kaže da memorijalni park ima veliki značaj za lokalnu zajednicu.

"Lokalna zajednica je dobila prepoznavanje radnji kojih su oni učinili tokom Drugog svetskog rata i spasavali te američke pilote koji su u bukvalnom smislu pali sa neba. Drugi značajan deo ovog parka je aerodrom koji će biti u punoj funkciji i koji će pomoći razvoju avio-saobraćaja u Srbiji", dodaje Kapelo.

Nenad Milošević, član "Halijard" misije iz SAD, kaže da je operacija "Halijard" najupšenija misija spasavanja savezničkih pilota i da se proučava u svim školama.

"Sam entuzijazam, sama situacija i geografski položaj su doprineli da misija bude uspešna, uključenost naših ljudi koji su tada bili u američkoj armiji i lokalnog stanivništva i pokreta Draže Mihajlovića je definitivno doveo do toga da ovo bude najuspešnija akcija", kaže Milošević.

Meštanin Pranjana Milenko Janković kaže da su piloti boravili u njegovom domaćinstvu i da ih je bilo ukupno sedam. Oni su se, kaže, tu skrivali izvesno vreme i čekali trenutak kad će biti evakuisani.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво