Ašanin: U KCS zakazano 65.000 pregleda za oktobar

Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin rekao je za RTS da u toj ustanovi 65.000 pacijenata ima zakazane preglede u oktobru. KCS je do skoro radio po sistemu Urgentnog centra, a sada se polako stvara prostor da klinike Centra rade svoju osnovnu patologiju, istakao je Ašanin.

Gostujući u Beogradskoj hronici, doktor Milika Ašanin rekao je da je trenutna epidemijska situacija u zemlji dobra i da to moramo dobro i pametno da iskoristimo.

"Mi gledamo da u svim segmentima povećamo obim rada, jer imamo zastoj svuda i u dijagnostici i u terapiji i u intervencijma i operacijama", rekao je Ašanin.

Prema njegovim rečima, pacijenti još uvek imaju zadršku kada treba da idu u bolnice, na ambulantne preglede jer dobro znaju da je koronavurs još tu i da cirkuliše u populaciji.

Međutim, ima pacijenta kojima se stanje pogoršalo i koji su ozbiljno bolesni, tako da mi moramo što pre da primamo te pacijente, rekao je doktor Ašanin.

Naveo je da je u Poliklinici u prijemno-trijažnom delu Kliničkog centra višestruko povećan broj termina, za oktobar je planirano 65.000 termina.

"Kreirali smo 27.000 termina za prve preglede, nešto više od 8.000 za kontrolne, a onda interne preglede, ukupno 65.000 pregleda u svim segmentima", kaže Ašanin.

Na pitanje gde su najveće liste čekanja, doktor Ašanin je istakao da su velike liste čekanja  i dalje tamo gde su bile i pre kovida - oftalmologija, operacija katarakte, zatim ortopedija,  operacija kuka i kolena, kao i liste za dijagnostiku, snimanje CT-om.

On je podsetio da je KCS sve vreme epidemije, čak i vanrednog stanja, primao pacijente za snimanje magnetnom rezonancom i skenerom.

Doktor Ašanin je ukazao da je Klinički centar Srbije do skoro radio po sistemu Urgentnog centra, a da se sada polako stvara prostor da klinike KCS rade svoju osnovnu patologiju.

U toku je izgradnja nove zgrade Kliničkog centra Srbije i rekonstrukcija postojeće kule, za koju je Ašanin rekao da će to biti dragulj srpskog zdrvastva.  

"Ta nova kula je dosta urađena i očekujemo da do avgusta sledeće godine primimo nove pacijente", rekao je doktor Ašanin.  

div id="adoceanrsvdcfhklggd">