Najljuće papričice u Srbiji, jedna dovoljna za 20 kilograma ajvara

Najljuće papričice na svetu rastu i u okolini Šapca. U selu Jelenča, gaji ih i prerađuje Svetlana Gligorić, koja je poljoprivredom počela da se bavi pre pet godina, kada je ostala bez posla.

Karolina riper je najljuća paprika na svetu. Ova tropska biljka karakteristična je po šiljatom repu. Sadi se u maju, a bere od kraja avgusta.

"Karolina riper ima oko dva miliona skovila, to je inače mera kojom se meri ljutina paprike, kao primer naša feferonka može da bude najviše 30.000 skovila. Jedna ova papričica može da zaljuti šerpu ajvara od 20 litara. Gde je Karolina tu nema virusa, a i mnogih drugih bolesti", priča Svetlana Gligorić, proizvođač ljutih papričica.

Pored ljutih i slatkih paprika za pravljenje sosa neophodno je i strpljenje.

"Kuva se jedno dva sata, mora obavezno da se kuva na otvorenom, zato što je veliko isparenje, velika koncentracija ljutine i ne može da se izdrži", kaže Vinka Janković iz Šapca.

Svetlana je zasadila oko 400 strukova ekstremno ljutih papričica. U njenom plastenteniku, pored Karoline riper raste i habanero, jolokia i još 30-tak sorti koje uglavnom potiču iz Južne Amerike i Azije.

"Proizvodnja paprike tj.male ljute papričice nije toliko zahtevna, sve što traži to je dosta vode i dosta toplote. Ako su noći hladne mora i da se zatvara, nekog djubriva posebnog i ne traži, hemije ne traži uopšte, ne napada je ništa, ko bi je i napao kada je ovako ljuta. Ja sam ostala bez posla pa sam izabrala da se bavim tim papričicama, mogu da eksperimentišem, da se igram sa tim njihovim bojama, da pravim sosove koje isprobavam, menjam ukuse da pravim slatko od njih", ispričala je Gligorićeva.

Zbog velike potražnje i deficitarnih proizvoda Svetlana planira da proširi proizvodnju.

U saradnji sa udruženjem "Mačvanski dućan" sosove i slatko prodaje na bazarima i sajmovima u Šapcu u okolini, a porudžbine preko interneta dobijala je i iz nekoliko evropskih zemalja.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво