Integrisana granična kontrola, koliki je značaj za privredu

Gotovo 13 meseci na graničnim prelazima Preševo i Tabanovce sprovodi se zajednička granična kontrola putnika i robe na jednom mestu. To je ubrzalo saobraćaj, naročito teretni. Takvu kontrolu neophodno je sprovesti i na graničnim prelazima sa evropskom Unijom, saglasili su se predstavnici uprava carina Severne Makedonije i Srbije i CEFTE.

Brži je protok putnika i robe na graničnim prelazima Preševo i Tabanovce, a čekanja su smanjena. Kamiondžije se sada zadržavaju u proseku po desetak minuta, a pre zajedničke kontrole, čekali su i po nekoliko sati.

Granični prelaz Preševo dnevno u proseku pređe 800 kamiona, pa je otvorena još jedna traka sa vagom za kontrolu tereta.

"Ja mislim da smo jedini granični prelaz u Srbiji koji ima instalirane dve kolske vage za ulaz u zemlju. Znači, dva kamiona mogu da se obrađuju istovremeno", navodi Saša Milenković, upravnik Carinarnice Niš.

Od potpisivanja sporazuma između CEFTE, Srbije i pet zemalja u okruženju, prioritet za prelazak granice imaju kamioni koji prevoze lako kvarljivu robu, medicinsku opremu i lekove.

"Ovi zeleni koridori zajedno sa prioritetnom listom robe za brži prelazak granice obuhvataju medicinski materijal, lekove, prehrambene i poljoprivredne proizvode. Obezbeđuje se slobodan protok robe 24 sata, smanjuju se i negativni efekti krize u ekonomskom smislu na Cefta strani", ukazuje Đoko Tanasoski, direktor Carinske administracije Severne Makedonije.

Emir Džikić, direktor CEFTA sekretarijata, ističe da je trenutan prioritet povezivanje koridora sa evropskim koridorima.

"Znači, da imamo ovakve prelaze i na granicama sa Evropskom unijom što trenutno nije slučaj, imamo ih u okviru Cefte", dodaje Džikić.

Granični prelaz Preševo dnevno u proseku pređe oko 3.000 putnika, što je 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine. I to su uglavnom putnici koji kroz Srbiju prolaze u tranzitu.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара