Čitaj mi!

Dan bez automobila – poziv građanima da više pešače i voze bicikle

Manifestacija "Dan bez automobila" proširila se na 31 grad i opštinu u Srbiji. Gradonačelnik Zoran Radojičić je podsetio da u Beogradu ima 650.000 automobila i poželeo da se oni što manje koriste. "Misija je da Evropa do 2050. godine bude prvi kontinent sa nultom emisijom ugljenika", poručio je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Gradonačelnik Zoran Radojičić, šef Delegacije EU Sem Fabrici i direktor Sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek poručili su građanima na manifestaciji "Dan bez automobila", koja se u Beogradu održava tokom Evropske nedelje mobilnosti, da se priključe ovakvim akcijama i da manje koriste automobil, a više pešače, voze bicikle, trotinete i koriste javni prevoz. 

Radojičić je ocenio da je to način da se živi zdravije i pomogne u misiji da Beograd bude i ekološka, zelena prestonica.

Istakao je da je Beograd u poslednjih osam godina mnogo uradio na izgradnji infrastrukture, pre svega proširivanju pešačkih zona i tako omogućio više prostora za pešace i bicikliste.

Pozvao je vozače automobila da ih što manje koriste, a da kada to ipak čine obrate posebnu pažnju na pešake i bicikliste.

Naglasio je da je EU partner u zelenom razvoju Beograda, i izrazio očekivanja da će biti značajnih zajedničkih projekata i sa Sekretarijatom transportne zajednice.

Radojičić je podsetio da u Beogradu od 1,7 miliona žitelja ima oko 650.000 automobila i poželo da se oni što manje koriste.

Podsetio je da Beograd već jedanaestu godinu ima "Dan bez automobila" i tako je deo šire evropske zajednice od 3.000 gradova koji su u toj akciji.

Objasnio je da su po "zelenoj hijerarhiji" na prvom mestu pešaci, pa biciklisti, a zatim korišćenje javnog gradskog prevoza.

Evropa do 2050. godine s nultom emisijom ugljenika

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je ambicija i misija EU da Evropa do 2050. godine bude prvi kontinent sa nultom emisijom ugljenika.

Dodao je da je alternativni prevoz najbolji način da svaki građanin doprinese tom cilju. Istakao je da je pandemija još jednom podvukla značaj kvaliteta vazduha jer se sada mnogo više družimo i okupljamo napolju.

Izrazio je zadovoljstvo što su se nedelja mobilnosti i dan bez automobila proširili na 31 grad i opštinu u Srbiji, i istakao primer Kruševca koji je zbog brige o razvoju bicilističkih staza dobio nagradu.

Fabrici je istakao da je Srbija vodeća u regionu, a Beograd sedište Transportne zajednice, i dodao da će odavde poteći promene koje će razliti u region.

Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek istakao je da se uz više kretanja bez automobila živi zdravije i održivije.

Dodao je da je pandemija naterala ljude da ponovo razmisle o načinu kretanja i kako se odnose prema prirodi.

Pozvao je građane da navike iz Nedelje mobilnosti i Dana bez automobila primenjuju svakodnevno.

Fabrici je na Dan bez automobila došao biciklom, a zatim se sa domaćinom Radojičićem i Zakonjšekom prošetao kroz proširenu pešačku zonu Terazija i učestvovao u nekoliko aktivnosti s najmlađim Beograđanima.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">