Škola nije mesto gde se najčešće diluje droga, ali tu se formiraju stavovi

Školska dvorišta nisu mesto gde se najviše distribuira droga, ali su bitan segment u formiranju stavova mladih prema psihoaktivnim sustancama, rekao je za RTS specijalni pedagog Lambert Đorelijevski.

Lambert Đorelijevski je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da je škola mesto gde mladi provode mnogo vremena i tu razmenjuju iskustva, usvajaju modele ponašanja i tu je velika mogućnost svake infekcije, pa tako i narkomanije.

Kaže i da postoji određen procenat mladih koji ne upiše srednju školu i da je upravo to populacija među kojom je proširena upotreba psihoaktivnih supstanci.

Kada kaže da škola nije mesto gde se najčešće diluje droga, ističe da ne misli da se ne diluje, već samo da se ne diluje onoliko koliko na drugim opasnim mestima.

Međutim, ističe da je škola idealno mesto na kojem se vrši uticaj na mlade i gde oni zauzimaju određeni stav.

Đorelijevski navodi da roditelji često greše jer se oslanjaju na školski sistem, ali škola kao obrazovna i vaspitna ustanova ne može da snosi odgovornost za to da li neko u dvorištu prodaje drogu.

Navodi da škola može to da primeti i prijavi nadležnim organima.

Kako kaže, za vreme pandemije društvene mreže su preuzele dobar deo onoga što je bila ulična prodaja.

"Nargila barovi opasniji od SNUS-a" 

Posledih dana, aktuelizovana je priča o SNUS-u, mlevenom duvanu pakovanom u minijaturne kesice.

Đorelijevski ističe da se ta supstanca prodaje, ali da za nju zna mali broj ljudi.

Smatra da je to nešto što je zanemarljivo u odnosu na nargila barove, gde je mnogo veća količina nikotina, i gde se nalazi veliki broj maloletnika, iako tamo ne bi smeli da budu.

Osvrnuo se i na teoriju da je bolje da roditelji deci kupuju cigare nego da se deca drogiraju, navodeći da je to velika greška jer se dete i sa duvanom tera u zavisnost.

Ističe da su roditelji najslabija karika u čitavoj priči oko zavisnosti bilo koje vrste, aludirajući na njihovu needukovanost.

Kako navodi, to bi trebalo promeniti, jer se roditelji ne bave dovoljno problemima na koje njihova deca nailaze u odrastanju.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво