Uručeni ključevi za 40 stanova izbegličkim porodicama u Kruševcu

Regionalni stambeni program, zajednički je višegodišnji projekat Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, kako bi se trajno rešilo stambeno pitanje najugroženijih izbegličkih porodica u regionu. U Kruševcu uručeni ključevi 40 stanova. Vlada Srbije ostaje snažno opredeljena i posvećena rešavanju izbegličkog pitanja, rekao je ministar Ivica Dačić.

Za izbegle porodice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske izgrađena je zgrada površine oko 2 500 kvadratnih metara u Dositejevoj ulici u Kruševcu. 

Vrednost radova iznosi 872.000 evra.Zemljište za izgradnju 40 stanova i prateću infrastrukturu obezbedio je grad Kruševac. 

Sem Fabrici, šef misije EU u Srbiji rekao je da ukupna vrednost ovog regionalnog projekta iznosi 236 miliona evra, za ceo region.

"Evropska unija je najveći donator koja učestvuje u ovom fondu sa 80 procenata. Krov nad glavom daće vam bezbednost i novu nadu", rekao je Fabrici. 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se na ceremoniji otvaranja zgrade sa 40 stanova za izbegle porodice u Kruševcu koja je izgrađena u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji - Potprojekta 5, i tom prilikom ukazao je na uspešnost programa, koji nije stao sa realizacijom, uprkos izazovima koje je pred nas stavila globalna pandemija zarazne bolesti kovid 19.

"Zadovoljstvo mi je što mogu danas, zajedno sa vama i vašim porodicama, da obeležim nov početak i novu etapu u vašim životima", istakao je Dačić.

Kao predsednik Komisije za koordinaciju procesa stalne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije, Ivica Dačić ukazao je na značaj Potprojekta 5, s obzirom da je planirana dodela 1.847 stambenih rešenja, a od tog broja 827 stanova u 25 lokalnih samouprava.  

Ministar Dačić zahvalio je svim učesnicima u realizaciji programa, čestitao sugrađanima useljenje nove domove i poželeo im mnogo srećniju i bezbrižniju budućnost.

"Program na čijem ostvarivanju svi zajedno vredno radimo primer je uspešne regionalne saradnje i dokaz da je moguće uzajamno sarađivati na bazi poštovanja, razumevanja i saglasnosti o zajedničkim interesima. Nadamo se da ćemo nastaviti u istom duhu, produbljujući našu saradnju, a sve u cilju stvaranja kvalitetnijih životnih uslova za naše građane i razvoj celog društva", zaključio je Dačić.

Za nekoliko prethodnih godina Regionalnim stambenim programom zbrinuto je 5.150 izbegličkih porodica. Ovaj projekat sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije. 

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара