Srbija i RS obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpska danas prvi put obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Tog 15. septembra 1918. godine probijen je Solunski front. Svečana akademija večeras u Banjaluci.

U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice su okićene Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije.

Ovaj praznik će biti zajednički obeležavan u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima su Srbi širom sveta, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front.

Najvažnije ulice u Beogradu okićene su sa 4.000 srpskih zastava, a Most na Adi, Brankov, Palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji osvetljeni su bojama srpske zastave.

Zastave su i na svim institucijama u Banjaluci, gde će na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biti održana svečana akademija.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovaće u Banjaluci obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić čestitali su svim građanima Srbije i RS praznik koji se po prvi put obeležava. 

Rukovodstva Srbije i Srpske dogovorila su na sastanku krajem avgusta u Beogradu o zajedničkom obeležavanju praznika - 15. septembra.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">