Читај ми!

Građani Bora se guše, koncentracija štetnih supstanci stotinama puta veća od dozvoljene

Sumpor-dioksid, nikl, olovo, arsen, živu građani Bora svakodnevno udišu u količinama iznad dozvoljenog. To je posledica rada topionce i fabrike sumporne kiseline, zaključak je studije Agencije za zaštitu životne sredine za 2018. i 2019. godinu.

 Agencija za zaštitu životne sredine registrovala je prekoračenje koncentracije sumpor-dioksida na sva četiri merna mesta u gradu. Najveće zagađenje beleži se na mernom mestu "Gradski park".

Građani kažu da  Bor jeste zagađen grad, i to veoma zagađen, i ljudi se  guše u Boru i preko dana i nekako, ali uveče kad puste neki smrad, ne dao ti bog.

I u Borskom udruženju građana "Izbor postoji", ukazuju da je nivo čestica u vazduhu mnogo iznad dozvoljenenog. 

"Mi prelazimo po deset puta granice sumpordioksida, prelazimo po dvesta puta granice Arsena, to je nešto što je neverovatno za bilo koji grad u Evropi. Ja se nadam da će to moći i ovde da bude rešeno", kaže Irena Živković - udruženje građana "Izbor postoji".

U pilot-studiji Agencije za zaštitu životne sredine navodi se da je u gradu Boru povećana opasnost od obolevanja i smrtnosti kod oba pola. 

"Svake godine otkrijemo oko 70 novoobolelih od atme i Haugetea, i to je samo dodatni broj, na broj prethodno dijagnostikovanih pacijenata. Što se tiče karcinoma pluća, svake godine imamo od 30 do 40 novoobolelih", kaže Nela Mitić, načelnik grudnog odeljenja Borske bolnice.

Problem zagađenja vazduha Boru prisutan je više decenija, a Borani se nadaju da bi Studija Agencije za zaštitu životne sredine mogla da ubrza njegovo rešavanje.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво