Читај ми!

Nova pomoć EU medijima u Srbiji od 2,4 miliona evra

Šef evropske delegacije u Srbiji Sem Fabrici na on-lajn skupu organizovanom povodom nove pomoći EU srpskim medijima tokom kovid pandemije u iznosu od 2,4 miliona evra, naglasio da u situaciji kada su mediji u čitavom svetu suočavaju sa ekonomskim, a potom i teškoćama da u takivim okolnostima ostvare svoj osnovni cilj- nezavisno i profesionalno informisanja, EU želi da dodatno pomogne.

Fabrici je naglasio da je to važna inicijativa kako bi nastavili rad i podršku koju pružaju medijima i medijskoj zajednici u Srbiji.

"Situacija je izuzetno komplikovana za medije i upravo zato kao EU želimo da izađemo i dodatno pomognemo medije", naglasio je Fabrici.

Kako je naveo, fokus EU, kada je reč o medijima, je na obezbeđivanju ambijenta za slobodno izražavanja, te da je to dugoročni cilj.

"Pokrećemo bespovratna sredstava od 2,4 miliona evra pomoći. Evropski fond za demokratiju se pridružuje u realizaciji ove iniciative", dodao je Fabrici i kazao da je reč o inicijativi koja nudi inovativna i fleksibilna rešenja.

"Nadam se da će ova inicijativa i podrška privući pravu pažnju medija da iskoristite ovaj projekat kako bi se posledice kovida što više umanjile i kako bi medijsko okruženje osnažilo, bilo nezavisnije i profesionalnije", kazao je Fabrici.

Podsetio da je na početku godine u Srbiji usvojena medijska strategija uz učešće medija, novinarskih udruženja i definisani posebni ciljevi - pluralizam, ekonomska stabilnost, bezbednost novinara, vlasništvo medija, transparentnost, samoreguliacija.

"Ako se to realizuje i sprovede to će uticati na stvaranje povoljnijeg ambijenta, što je i ključni instrument za pristupanje EU", istakao je Fabrici.

Kada je reč o posledicama kovid pandemija na medije, primetio je da su tom situacijom najviše pogođeni štampani i male medijske kuće.

Zaključio je da je potrebno okruženje koje pruža najbolje, te da svi imaju pravo na propisno informisanje i da to nije pravo samo novinara nego čitavog drštva i čitavog sistema.

Podsetio je i da je proteklih šest mesecu EU je pojačala pomoć Srbiji, a da je u martu i aprilu fokus EU je bio na medicinskoj opremi, zapošljavanju radnika kako bi se pomoglo postojećem sistemu kako bi se kontrolisala pandemija.

Sada, dodaje Fabrici, gledamo kako da pomognemo ekonomiji i zato smo pokrenuli čitav niz projekata.

Pomijanovski: Poboljšati ambijent u Srbiji

Izvršni direktor Evropskog fonda za demokratiju Jirži Pomijanovski naglasio je da je njihov zadatak u Srbiji da poboljšaju ambijent, za koji kaže da je težak, ne samo zbog kovida, već zbog opšte situacije u medijima.

Kaže da je "biti novinar u Srbiji pravi izazov", da vidi priličan manjak o pluruzamu glasova.

"Jedan od važnih strateških pravaca je da su svi glasovi imali jednaku mogućnost da predstave stavove uključujući i kritičke glasove prema vlasti", kazao je Pomijanovski.

Dodao je da mediji ne treba samo da budu slobodni i nezavisni već i brojni, kako bi građani Srbije imali mogućnost izbora i bolje razumeli informacije i verifikovali ih, jer je nivo lažnih vesti visok svuda.

Menadžerka u okviru Fonda za evropsku demokratiju Marija Šošić kaže da Fond pruža različite načine za podršku medijima i medijskoj produkciji u Srbiji kroz raznorazna mentorstva, umrežavanja i podrške u Briselu.

 

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара