SANU najavio teme i ciljeve za naredni period

Iako je, prema mišljenju prvog čoveka Srpske akademije nauka i umetnosti, u doba pandemije sve neizvesno, ta institucija postavila je ciljeve kojima će se u narednom periodu posvetiti. Kultura, medicina, obrazovanje i kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji našli su se na spisku akademika. Vladimir Kostić podseća da će izborni ciklus dočekati sa manje od 100 redovnih članova, što je u odnosu na broj stanovnika, najmanje u regionu.

Kulturna agenda gusto napisana – okrugli sto u znak obeležavanja 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu i izvođenja prve predstave u tom zdanju. Istraživanja koja će osvetliti angažovanje srpskih književnika u razvoju pozorišnog života. 

Do kraja septembra u galeriji SANU otvorena je i izložba velikog umetnika Aleksandra Deroka. Planiraju se i teme iz svakodnevice, kao i najaktuelnija pitanja i kontroverze iz oblasti medicine. 

"U narednom periodu, biće tema legalizacija marihuane, za primenu u medicini i protiv toga, vakcinacija – činjenice, izazovi, predrasude. Etnički aspekti genetskog testiranja koji predviđaju predavanja o jonizujućim i nejonizujićim zracima", naveo je predsednik SANU Vladimir Kostić.

Na planu je i naučni skup o zaštiti, očuvanju i afirmaciji srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

"To je nešto što će biti sa multidisciplinarnog aspekta obrađeno, da vidimo kakav je oblik te zaštite u svetu posebno u završnoj tematskoj celini, biće sagledani problemi prava i politike na KiM u vezi sa srpskom kulturnom baštinom i biće ukazano na ostvarive i održive statusne modele", kaže predsednik SANU.

Najučeniji među nama kao jedno od najvažnijih pitanja vide i obrazovanje budućih generacija i svrstavaju ga među strateške pravce razvoja Srbije u 21. veku.

Cilj skupa biće definisanje preporuka za budući razvoj obrazovanja, analize o trenutnom stanju i preporuke za unapređenje.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара