Читај ми!

Kako izgleda kad srpski paraolimpijac uzgaja industrijsku konoplju

U svetu, a posebno u Evropi poslednjih godina ubrzano raste proizvodnja industrijske konoplje. Biljka se koristi u tekstilnoj industriji i sve više u medicinske svrhe. Kod nas je ima na nekoliko stotina hektara, a od nedavno je gaji i paraolimpijac iz Niša Nemanja Tadić.

Paraolimpijac, plivač i atletičar Nemanja Tadić zbog raka je ostao bez noge sa sedam godina. Ove godine kada su sportska takmičenja ređa, sa prijateljima je počeo da gaji industrijsku konoplju. Obezbedio je sve dozvole i saglasnosti i zasejao oko dva i po hektara.

"Ima puno posla da budem iskren. Svakog dana je naših poljima je oko 10-15 ljudi, imamo veliku pomoć drugara i porodice i bez njih to nikako ne bismo uspeli", navodi Tadić.

U odnosu na tradicionalne useve, zarada na industrijskoj konoplji je i do četiri puta veća. Najviše se koristi u farmaceutskoj i tekstilnoj industriji.

"Mi ne planiramo samo da imamo profit od cveta, naravno najskuplji i najkvalitetniji je cvet, međutim tu postoji i seme od konoplje od koga se cedi ulje, koje je zdravije i od maslinovog ulja", navodi Strahinja Stanković, poslovni partner.

Nemanjin brat, Nebojša Tadić navodi da mu rad ne pada teško.

"Imam neki elan i neku volju, zato što je ovo nešto naše i nešto novo i onda mi ne pada baš teško", ističe Nebojša.

Ulje od industrijske konoplje se poslednjih godina sve češće koristi za lečenje raka.

"I sam sam se lečio od koštanog kancera, tako da postoje emocije vezane za sve ovo i ukoliko ova čudesna biljka nekom pomogne biću veoma srećan", navodi Nemanja Tadić.

Berba traje još nedelju dana, a ovi mladi ljudi planiraju da naredne godine osavremene proizvodnju. Na području Niša se prema zvaničnim podacima industrijska konoplja gaji na četiri plantaže.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво