Zlatiborski let gondolom za početak nove ere turizma

Na Zlatiboru je, kao i prošle godine, više od 27.000 turista, domaćih i iz Bosne i Hercegovine, s tim što je lane među njima bilo oko 30 procenata gostiju iz Evrope i Kine. I bez obzira na prolećnu pauzu zbog koronavirusa, turistički radnici su više nego zadovoljni, ali i turisti svih uzrasta ponuđenim sadržajima.

Za gotovo 13 decenija organizovanog bavljenja turizmom na Zlatiboru, hroničari beleže da je, uz uspone i padove, pređen veliki put, iz koliba i kućerka stiglo se do apartmana i rezidencija, od rzavskih virova do olimpijskih bazena, od poljančeta i krpenjača do modernih stadiona i hala.

Već pet decenija je najposećeniji centar planinskog turizma, idealan i za one koji se sunčaju u kafanskim baštama, ali i za ljubitelje napora i pogleda sa najviših vrhova.

Ovog leta više nego ikad turisti otkrivaju zlatiborske dragulje, i prirodne i arhitektonske.

Gosti Zlatibora kažu da im izleti veoma prijaju, okrepljuju i dušu i telo. Obilaze svaki put nešto novo.

"Znači sad smo ovde, ovde već dva- tri puta dolazimo, sad ćemo u Sirogojno, pa ćemo tamo do jezera tamo nismo bili", priča turista.

Druga gošća kaže da već 20 godina dolazi na Zlatibor, tako da je skoro sve videla, ali ono što na nju ostavi poseban utisak onda ponovi,  Gostilje, Stopića pećina, Uvac, Jokino vrelo, Sirogojno, u suštini sve samo ne centar...

Sve više posetilaca Stopića pećine

Ovog avgusta je gotovo duplo više posetilaca atraktivne Stopića pećine u kojoj je početkom godine uređeno još 50 metara staza u kanalu s kadama

"Prošle godine broj posetilaca do kraja avgusta je bio nepunih 68.000, ove godine imamo do današnjeg dana 80.000 posetilaca, iako pećina nije radila 50 dana u ovoj godini", navodi Dragomir Stopić, vodič Stopića pećina.

Popunjeno je preko 90 procenata smeštajnog kapaciteta, a gotovo da je rezervisan i septembar.

"Tako da se nadamo da će ti kapaciteti, i da će nas poslužiti pre svega dobro vreme, da će popunjenost kapaciteta u septembru zaista biti dobra, da će se letnja sezona produžiti, a samim tim produžetkom te letnje sezone, nadomestiti neki gubici koje smo svakako pretrpeli u prošlom periodu", očekuje Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

A s gondolom, trenutno u probnom radu do jeseni, nakon čega će početi s prevozom putnika od centra Zlatibora do Tornika, Zlatiborci se nadaju početku nove ere turizma.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије